Adobe je objavio kako će 9. travnja ukinuti zloglasni softver Shockwave.

Shockwave je kupio još 2005. godine, u paketu s podjednako notornim Flashom. Ti su alati tvrtke Macromedia tada bili state of the art softver za multimedijalne primjene na internetu, ali vrlo brzo su postali golemi sigurnosni rizik: za tu (pra)staru tehnologiju neprestano su otkrivane sigurnosne rupe, tako da su na koncu Microsoft, Google i drugi internetski giganti jednostavno zabranili njihovu upotrebu.

Shockwave se ipak još uvijek koristi za igre (po današnjim standardima rudimentarne), na web odredištima kao što je Internet Archive, a kako smo nedavno pisali, još uvijek je instaliran na ogromnom broju računala.

Od 9. travnja, više neće izlaziti nove verzije. Adobe neće nuditi preuzimanje ni starih, a jedino će enterprise korisnici dobiti podršku za Shockwave, do 2022.

Google Allo

Danas se pak gasi Google Allo, chat aplikacija koju je internetski gigant izdao u ljeto 2016. I tada smo se pitali zašto Google istodobno izdaje dvije chat aplikacije – ona druga, Duo, još je uvijek živa i popularnost joj raste – no Allo, kojeg smo recenzirali i ocijenili da i nije tako loš, danas odlazi u povijest. Ako ga koristite na Androidu, još uvijek možete preuzeti i spremiti razgovore koje ste vodili u njemu: upute su ovdje (na hrvatskom).

Međutim, to nije jedina aplikacija/usluga koju Google kani škartirati ovog proljeća. Nije objavljen datum, ali očekuje se da će još ovog mjeseca biti umirovljen i Google Inbox, alternativa za korištenje Gmaila, kao i goo.gl, usluga skraćivanja web adresa koja se definitivno gasi 30. ožujka, nakon čega ćete moći koristiti popularniji bit.ly.

Google Inbox

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.