Znate li što je to squircle? Ne, nismo ni mi znali dok Google nije propisao da odsada sve ikone Android aplikacija moraju biti tog oblika, i nikakvog drugačijeg.

Dakle, squircle je kvadrat sa zaobljenim rubovima – kao na donjoj slici – kao što sugerira engleski naziv, križanac riječi square (kvadrat) i circle (krug).

Na slijedećoj donjoj slici su razni formati ikona – kakve Google više neće tolerirati.

Google je propisao da sve nove aplikacije moraju imati ikone novog tipa od travnja. Za stare aplikacije programeri moraju poslati nove ikone do 24. lipnja; ako to ne učine, Google će im automatski prepraviti ikone u novi format. Primjer je na donjoj slici: lijevo je originalna ikona, u sredini onakva kakva bi trebala biti po novom, a desno je Googleova preplavljena verzija.

Čini vam se da je Google suviše nepopustljiv prema autorima softvera? U ovom slučaju Google zapravo samo kopira praksu koju Apple provodi na App Storeu. Razlika je u tome što na Androidu lako možete skinuti alternativno sučelje – uključujući set različitih ikona, primjerice okruglih, uglatih ili nekog egzotičnog oblika.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.