Hrvatski Telekom danas je u Samoboru demonstrirao rad 5G mreže u stvarnom produkcijskom okruženju, koristeći komercijalnu radijsku i jezgrenu 5G opremu i funkcionalnosti.

Osim Samobora, 5G tehnologija će se pustiti u probni rad i u Osijeku i na otoku Krku.

„U Hrvatskom Telekomu izrazito smo ponosni na razvoj i kvalitetu naše mobilne mreže. Implementacijom 5G tehnologije u stvarnim uvjetima otvaramo vrata 4. industrijske revolucije i gigabitnog društva u Hrvatskoj. Vjerujemo da na taj način možemo aktivirati potencijal svih krajeva Hrvatske, potaknuti pozitivne gospodarske trendove te otvoriti niz novih mogućnosti i osigurati bolje uvjete za život građanima diljem Hrvatske“, rekao je Boris Drilo, član uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije u HT-u.

Implementaciju 5G tehnologije HT realizira koristeći uspješno moderniziranu mobilnu mrežu u što je kompanija u tijeku prošle i ove godine investirala preko milijarde kuna.

U odnosu na postojeću 4G tehnologiju, 5G donosi značajan napredak. Glavne značajke 5G tehnologije su velika brzina po korisniku (preko 1Gbps), izrazito brzi odziv mreže od svega nekoliko milisekundi te veliki kapacitet u smislu broja korisnika i istovremeno povezanih uređaja. Nova tehnologija donosi nove mogućnosti vezane uz razvoj umjetne inteligencije, interneta stvari i širokopojasnog pristupa internetu, a otvara široku primjenu u industriji, poljoprivredi, obrazovanju i zdravstvu. Paralelno s testiranjem 5G mreža, razvijaju se razni 5G uređaji, a njihova prva dostupnost najavljuje se za drugu polovicu 2019. godine.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.