„Koristimo naših 20 godina iskustva s tehnologijom da bi promijenili način na koji koristite video igre“, rekao je Phil Harrison, novi dopredsjednik Googlea zadužen za Stadiju, predstavljajući ju na Game Developers konferenciji (GDC) u San Franciscu.

A njega je pak predstavio Sundar Pichai, čelnik Googlea koji je osobno došao predstaviti novog čovjeka i novu uslugu Googlea.

Stadia je platforma za video igre, koja omogućuje da ih igrate ne tako da morate imati specijaliziranu igraću konzolu (kao što je PlayStation ili Xbox) nego – bilo kakav uređaj sa ekranom. Stadia će raditi i na mobitelu, računalu, televizoru… Upravo to je bio predmet glavne demonstracije na GDC-u: predstavljeno je kako možete igrati igru na smartfonu, nastaviti na tabletu i zatim na smart TV-u – a sve skupa bez ikakvog zastoja.

Dakako, da bi takvo što bilo moguće, morate imati „malo jači“ hardver – Google spominje razlučivost od 4K, HDR uz 60 slika u sekundi i surround zvuk – kao i doista brzu i stabilnu vezu: spomenut je bandwidth od 25 Mbps. Barem isprva, jer se spominjala i kasnija nadogradnja na 8K i 120 fps…

Ako već neće praviti specijaliziranu Stadia konzolu, Google je predstavio specijalizirani Stadia kontroler. Kontroler se spaja direktno sa Googleovim data centrom preko Wi-Fi mreže, a premda na prvi pogled izgleda kao „običan“ kontroler, ima dvije posebne mogućnosti. Prva je komunikacija s Google Assistantom (preko ugrađenog mikrofona) a druga je snimač – koji će automatski snimiti uzbudljive trenutke igre u 4K i, na vaš zahtjev, podijeliti ih sa svijetom preko YouTubea.

YouTube se spominjao više puta tijekom prezentacije Stadije. Google je iznio podatak kako na YouTubeu svakodnevno više od 200 milijuna ljudi pogleda sadržaje vezane uz igre; stoga će se uz njih ubuduće pojaviti tipka Play Now – kako bi se mogli smjesta od gledatelja pretvoriti u aktivnog igrača. Google je demonstrirao i Crowd Play – mogućnost da preko YouTubea, pomoću Stadije, igrate igru paralelno s njenim autorima, igraćim zvijezdama i gomilama smrtnika poput vas…

Google će se dakako potruditi da na Stadiju dovede najatraktivnije naslove – spomenut je Doom Eternal (na uvodnoj slici) i Assassin’s Creed Odyssey (na kojem je testirana Stadia tijekom razvoja). No koliko je Google ambiciozno krenuo u projekt Stadia, pokazuje i to da je najavljen Stadia Games and Entertainment, Googleov vlastiti studio koji će razvijati igre (ekskluzivno?) za Stadiju.

Po običaju, jučerašnje predstavljanje otvorilo je više pitanja nego što je ponudilo odgovora. Za sada znamo da će Stadia proraditi krajem godine u SAD-u i „većem dijelu“ Europe – koji, nadamo se, pokriva i Hrvatsku…

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.