Jeste li već čuli za Android aplikaciju Virus Shield? Ona bi lijepo prikazala kako pretražuje vaš mobitel u potrazi za virusima, javila vam sretnu vijest da vaš mobitel nije zaražen i – to je sve što bi napravila. Osim što bi pokupila vaše novce za posao koji ne bi obavila.

Google je izbacio tu aplikaciju iz Trgovine Play i vratio novce svima koji su ju platili – ali nitko tko poznaje situacije ne bi se okladio da ne postoji još takvih aplikacija, koje uopće ne rade posao po kojem su nazvani: ni ne traže viruse, a kamoli da ih uklanjaju.

Ekipa s portala AV Comparatives ispričala je tu priču, koja ih je ponukala da naprave veliki test čak 250 antivirusnih aplikacija za Android. A rezultati su – tragikomični…

Od 250 testiranih aplikacija, samo 80 ih je prošlo osnovni test, u kojem su mobiteli nakrcani sa čak 2000 malwarea (zloćudnih programa) – a zadatak je bio da ih nađu barem trećinu.

Ekipa iz AV Comparativesa demonstrirala je kako mnoge aplikacije uopće nisu provjeravale kôd softvera: samo bi „pogledali“ naziv softverskog paketa i provjerili nalazi li se na njihovom spisku zloćudnog softvera (blacklist) ili „dobrog“ softvera (whitelist). Primjerice, na „dobroj“ listi je naveden softver naziva com.adobe.* – s tim da umjesto ove zvjezdice može slijediti bilo što. Stoga, da bi zloćudan softver prošao antivirusne testove kod takvih aplikacija – dovoljno je da se u početak naziva uvrsti com.adobe.

Sada slijedi najzabavniji dio priče: mnogi antivirusni programi zaboravili su uvrstiti svoj vlastiti softver na ‘bijelu listu’ – pa bi samog sebe prepoznali kao virus!

K tome, mnoge aplikacije međusobno se uopće ne razlikuju – osim u detaljčičima kao što su sheme boja, ikone i dizajnerski detalji.

Autori istraživanja zaključuju kako mnoge aplikacije zapravo predstavljaju sigurnosni rizik: blokiraju posve bezazlene aplikacije a propuštaju zloćudan softver.

Naravno, nisu sve aplikacije toliko loše: 23 (od 250) testiranih aplikacija uspješno je prepoznalo 100% malwarea (i prokazalo 0% dobroćudnog softvera). Među njima su poznata imena kao što su Avast, AVG, Bitdefender, Eset, F-Secure, Kaspersky Lab, McAfee, Sophos, Trend Micro…

Nažalost, ni svih 23 nije savršeno prošlo na testu na Androidu 8: 16 aplikacija se ponašalo ćudljivo na najnovijoj verziji Androida…

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.