Zašto smo istaknuli 5x zum u naslovu, kad već postoje mobiteli sa sličnim mogućnostima? Zato što je Huaweijev novi model prvi takav koji nema apsolutno nikakvih izbočina. Tanak je, baš kao i ostali modeli P serije, a kamera nije izbočena – naprotiv, udubljena je u odnosu na tijelo i tek kada se aktivira zoom objektiv, on se izboči do ravnine kućišta. A to nije jedina ekskluzivna osobina ovog vrhunskog foto-mobitela…

Huawei ističe, a novinari prisutni u Parizu potvrđuju kako P30 (Pro) snima vrlo svjetle snimke i uz minimum svjetla, gdje ostali mobiteli bilježe tek – crnilo. Trik je u ne jednom nego nekoliko noviteta, a glavni od njih je zamjena piksela. Naime, dok doslovce svi digitalni uređaji snimaju sliku u RGB formatu, kombinacijom triju osnovnih boja: crvene, zelene i plave (RGB = red, green, blue), Huawei je zelenu zamijenio žutom. Ako se pitate zašto se netko već nije ranije toga sjetio, odgovor je jednostavan: treba zamijeniti ne samo senzor, nego i softver, te dodatni alat koji zamjenjuje žutu natrag u zelenu, za prikaz na ekranu…

Rezultat je ISO vrijednost od čak 409600 – koliko nude i SLR fotoaparati, ali ne obični nego oni punog kadra (fullframe), dok „obični“ mobiteli u pravilu idu do ISO 6400.

Straga su tri kamere: od 40 megapiksela, ultraširokokutna od 20 MP i spomenuta telefoto, 8 MP s optičkom stabilizacijom. P30 Pro ima i četvrtu kameru, ToF (Time of Flight) koja snima podatke o dubini polja. Zanimljivo je da dvije kamere mogu snimati istodobno, isti kadar – pa vi izaberite koji vam se više sviđa.

Još jednom moramo spomenuti zum: on je dovoljan da primjerice snimite pješaka s 15. kata – ali, ako vam to nije dovoljno, možete ga kombinirati s 10x digitalnim zumom i dobiti 50x uvećanje. Na takvoj snimci su jasno vidljivi pikseli, ali Huawei se hvali naprednom umjetnom inteligencijom koja je u stanju popraviti i takve snimke.

O foto-mogućnostima bi se dalo još pričati, ali pričekajmo recenziju…

Sve boje P30 (lijevo) i P30 Pro (desno)

Huawei ističe i dizajn. P 30 i P30 Pro nude se u pet boja, uz presijavanje postignuto nanošenjem devet slojeva boje nanesene nanooptičkom tehnologijom. Zaslon veličine 6,1″ odnosno 6,47″ ima usjek manji nego ikad, uz podjednako minimalni okvir i ugrađeni skener otiska prsta.

U P30 Pro ugrađen je i zvučnik koji emitira vibracijom, no zato nema priključak za slušalice koje ima „običan“ P30. No, zato Pro ima višu razinu vodootpornosti, po standardu IP68 (a ne IP53).

Ostale prednosti P30 Pro u odnosu na P30 uključuju jaču bateriju (4200 a ne 3650 mAh) koja se brže puni (40W punjač dopunit će ju do 70% za svega pola sata) i može bežično puniti i dodatni, drugi uređaj.

Uz sve te razlike, čudi da će „običan“ P30 koštati „samo“ 799 eura, dok će se Pro verzija moći kupiti za 999 eura (za verziju sa 128 GB ROM-a; nudit će se i s 256 ili 512 GB, za 1.099 odnosno 1.249 eura). No nije objavljeno kada ćemo moći kupiti taj mobitel…

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.