Sjećate li se kako je web bio statičan pred par godina? Danas smo navikli da na njemu možemo doživjeti i interakciju, ali e-mail je i dalje statičan: vrhunac aktivnosti je da kliknete na link i odete na web.

To su otprilike razlozi zbog kojih je Google objavio nove mogućnosti za Gmail. Od jučer, poruke na Gmailu omogućuju da direktno u njima odgovorite na upit (primjerice: dolazim! – na pozivnicu), ispunite obrazac, anketu ili upitnik… a sve to bez napuštanja Gmaila.

„Trik“ je u AMP-u, tehnologiji koju je Google uveo prije više od godinu dana, a koja omogućuje da se (komplicirane) web stranice učitavaju brže i s manje komplikacija. Google je tada najavio AMP for Email, ali ta je tehnologija je zaživjela tek sada.

Programeri koji žele producirati interaktivni(je) e-mail poruke za korisnike Gmaila detalje mogu pročitati ovdje.

AMP for Email je zasada dostupan samo u web sučelju. Korisnicima G Suitea uključit će se u roku od para dana, ali administratori moraju uključiti tu mogućnost; isto vrijedi i za Outlook i Yahoo Mail. Korisnici Gmaila na mobilnim uređajima (Android, iOS) – za koje je AMP i razvijen – morat će pričekati na slijedeću verziju.

Naravno, sve to radi isto kao i AMP za web stranice: ako ne koristite softver koji podržava AMP, dobit ćete „normalnu“ poruku, s HTML-om ili text-only.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.