Ako koristite Googleove usluge (a tko ne koristi?), koristite i Google Disk (Google Drive – ako ih koristite na engleskom). Čak i ako ne koristite tu uslugu za pohranu dokumenata online, Google Disk se već napunio porukama s Gmaila i fotografijama koje su pohranile Google Fotografije (Google Photos). I baš kao na „pravom“, fizičkom tvrdom disku, taj prostor se brzo nakrca… A onda slijedi čišćenje.

Koliko vam je ostalo slobodnog prostora? To možete pogledati tako da u web preglednik upišete slijedeću adresu: drive.google.com/settings/storage.

Google Drive

Dakako, Google će vam odmah ponuditi da kupite dodatni prostor. Kako smo već pisali, 100 GB prostora možete kupiti za 16 kuna mjesečno (odnosno 139 kuna godišnje), ali ako ne trebate toliki prostor, možete proći besplatno – uz malo čišćenja.

Prvi korak je da pogledate koji su najveći potrošači prostora. U web preglednik upišite adresu  drive.google.com/drive/u/0/quota i obrišite sve što zauzima puno prostora, a sigurni ste da vam ne treba.

Google Drive

Zatim kliknite na Postavke (Settings – ikona zupčanika desno gore) pa odaberite Upravljanje aplikacijama (Manage Apps – lijevo dolje). Na listi ćete naći Googleove uredske aplikacije (Google dokumenti, Google tablice, Google prezentacije odnosno Google Docs, Google Sheets, Google Slides) i još hrpu Googleovih aplikacija (za koje možda niste ni znali da postoje) – njih sve ignorirajte jer oni ne ulaze u kvotu od 15 GB. Ono što vas zanima je pronaći aplikacije ispod kojih piše Skriveni podaci aplikacije (Hidden app data): kliknite na Opcije (Options) desno od njih i odaberite brisanje njihovih podataka (bez brige, radi se o privremenim podacima) ili Prekidanje veze s diskom ako ste sigurni da vam ta aplikacija više neće trebati.

Baš kao na računalu, sve što ste obrisali ne uklanja se smjesta s diska nego ide u Recycle Bin. Da bi trajno izbrisali smeće, upišite adresu drive.google.com/drive/u/0/trash i odaberite najgornju opciju Otpad (Trash) pa Isprazni otpad (Empty Trash). Na pokazivaču s lijeve strane moći ćete odmah vidjeti koliki vam je prostor sada dostupan.

Nije dosta? Vratimo se na prvi navedeni link, drive.google.com/settings/storage. Ispod kružnog grafa navedeno vam je koji su najveći potrošači prostora (ako nije navedeno, kliknite Prikaži pojedinosti (Show Details). Najvjerojatnije su vam najveći potrošači Gmail ili Google fotografije.

Većina nas nema naviku redovito brisati nepotrebne poruke iz Gmaila, tako da se ondje brzo nakupe gigabajti. Ako nemate vremena i volje izbrisati sve njih, primijenite isti trik kojeg smo naveli gore: izbrišite samo najveće potrošače prostora. Otvorite Gmail (u web pregledniku na računalu, ili u Gmail aplikaciji na mobitelu, svejedno) i u okvir za pretragu, pored ikone povećala, upišite ovaj tekst:

has:attachment larger:10M

(ili ga iskopirajte iz ovog članka!)

Dobit ćete spisak e-mail poruka s privicima „težim“ od 10 MB, pa obrišite one koji vam ne trebaju.

Gmail spam

Svakako provjerite i mapu Neželjena pošta (Spam). Ono što je u njoj će se automatski obrisati nakon 30 dana ali nije loša ideja da s vremena na vrijeme sami provjerite tu mapu – ne toliko zbog prostora nego zbog opreza: Google zna tu i tamo pogriješiti pa ovdje pospremiti i željenu poštu.

Na koncu, kao i kod Diska, morate isprazniti kantu za otpatke (Trash) – tek tad ste osigurali dodatni slobodni prostor na Disku.

Google Photos

Google Fotografije su slijedeći veliki potrošač prostora – posebice ako ste na svom mobitelu uključili opciju da sve slike koje snimite automatski završe na Google Disku. (Ako niste sigurni, to možete provjeriti tako da na svom mobitelu otvorite aplikaciju Fotografije (Photos – onu s ikonom četverobojne vjetrenjače), potom odaberete Postavke (Settings) pa prvu stavku: Sigurnosno kopiranje i sinkronizacija, pa provjerite je li uključen prvi klizač: Izrada sigurnosnih kopija i sinkronizacija).

Google Fotografije automatski kompresiraju sve snimke – kako bi uštedjele prostor. Premda je smisao ovog članka upravo taj: da uštedite prostor, savjetujemo da isključite tu mogućnost. Kompresirane fotografije na mobitelu, pa i na ekranu računala, izgledaju jednako dobro – ali ako ih želite sačuvati, želite ih sačuvati u maksimalnoj kvaliteti, zar ne?

Kompresija ili ne – to možete odabrati ovdje. Ako vam ponestane prostora, možete naknadno komprimirati izvorne fotografije (ali pazite: obrnuto nije moguće) tako da odaberete prvu tipku desno: Oslobodi prostor (Recover storage).

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.