Pred točno godinu dana, Cloudflare je objavio svoju uslugu koja omogućava istodobno brži i sigurniji pristup internetu. Kako smo pisali, ona je predstavljena 1. travnja – ne zbog prvotravanjskih šala, nego zato što se usluga zove 1.1.1.1. Iz istog razloga, mobilne aplikacije su predstavljene 11.11., a jučer, opet na 1. travnja, predstavljena je i nadogradnja: nova verzija koja omogućuje još sigurniji i privatniji internet.

Premda još uvijek nije dostupna – nova mogućnost, nazvana Warp, postupno će se uključivati korisnicima nove verzije aplikacije, koja sama po sebi pobuđuje golem interes – a nema sumnje da će interes i narasti. Cloudflare ju nudi kao „VPN za ljude koji ne znaju što znači skraćenica VPN“. Čitatelji digitalno.hr vjerojatno znaju što znači: VPN – virtualna privatna mreža (virtual private network) kao i zašto se koristi: zato da sačuvate svoju privatnost na internetu – jer, na internetu vas prate doslovce svi, počevši od giganata kao što su Google i Facebook, a to rade ne zato što ih zanimate vi osobno, nego zbog oglašivača: da vam serviraju oglase vezane uz ono što tražite na internetu.

Drugi razlog zašto ljudi masovno koriste VPN je da se mogu dočepati usluga koje inače nisu dostupne u krajevima gdje žive (ili borave), primjerice Spotify. No, Cloudflare nije zainteresiran za njih: za razliku od ostalih VPN usluga (kao što je usluga Opere koja je također nedavno predstavljena i besplatna, o čemu smo pisali) 1.1.1.1 Warp ne omogućuje da se lažno predstavite kao da ste iz primjerice SAD-a.

Aplikacija 1.1.1.1 može se preuzeti ovdje za Android odnosno ovdje za iOS, a Cloudflare obećava da će zauvijek ostati besplatna. Tvrtka, naime, zarađuje od poslovnih korisnika – i ostvaruje vrlo solidan profit, što i ne čudi jer osnovali su je ugledni internetski stručnjaci uz visoki budžet.

Cloudflare obećava da će uskoro izdati i aplikaciju 1.1.1.1 (s Warpom) za osobna računala.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.