Vaš pametni mobitel „šteka“, ruši se, zapinje? Ako nemate vremena/volje odnijeti ga na servis, postoji način kako da sami isprobate što ne valja s njim. Zove se Safe Mode (Siguran način rada – ako vam je sučelje prevedeno na hrvatski) i funkcionira isto kao istoimeni način rada na Windows ili Mac OS računalima.

Siguran način rada funkcionira tako da onemogući sve aplikacije i softverske dodatke koje ste sami instalirali – dok ste u Sigurnom načinu rada, na raspolaganju je samo tvornički instaliran softver.

Siguran način rada dostupan je na svakom smartfonu – koristio on Android ili iOS – a evo kako ga aktivirati. Najprije ćemo opisati Android, kojeg koristi više ljudi.

Isključite mobitel, tako da pritisnete Power tipku i odaberete Power Off (Isključi). Pričekajte da se mobitel posve isključi. Zatim ga uključite i kada vidite da se uključuje, pritisnite istodobno obje tipke za glasnoću i držite ih, sve dok se mobitel posve uključi i prikaže tekst Safe Mode (Siguran način rada) u donjem lijevom uglu ekrana.

Imate iPhone? Postupak je posve isti kao na Androidu, samo mrvicu jednostavniji (kao i manje-više sve drugo!) Dakle, isključite mobitel, pričekajte da se posve isključi, zatim ga uključite i kada vidite da se uključuje, pritisnite tipku za stišavanje (samo nju) i držite ju dok se ne prikaže Appleov logotip (zagrižena jabuka).

Sada kada ste u Safe Modeu, što vam je činiti? Mobitel će vam djelovati pusto bez raznoraznih aplikacija ali nemojte da vas to obeshrabri: ima dosta tvornički instaliranih aplikacija (koje su dio sustava) pa odvojite vrijeme da se poigrajte s njima.

Ako mobitel sada radi normalno – bez trzanja, zastoja, „štucavica“ – znat ćete da ste našli uzrok problema. Vratite se u normalan način rada, deinstalirajte sve (ili samo sumnjive) aplikacije i polako ih vraćajte, jednu po jednu, dok se ne identificirate onu koja radi probleme.

Ako mobitel i u Safe Modeu radi podjednako problematično: nema mu spasa, morat ćete ga odnijeti u servis.

Izlazak iz Safe Modea je jednostavan. Na Androidu, dovoljno je pritisnuti Power tipku i zadržati ju tri sekunde, dok se ne pojavi izbornik na kojem ćete odabrati Restart (Ponovno pokreni). Kada se ponovno uključi, mobitel će biti u normalnom načinu rada.

Na iPhoneu je (za promjenu) postupak malko kompliciraniji: ugasite ga, upalite i ako se sam ne uključi u normalan način rada (što vjerojatno neće), ponudit će vam obavijest da radite u Safe Modeu preko koje se možete vratiti u normalu odabirom srednje opcije (Restart).

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.