Kako bi trebao izgledati pametni grad Vukovar? Četvorica srednjoškolaca odgovorila su na to pitanje maketom koju pogoni Arduino – i dobila nagradu (i tisuću eura) na prestižnom međunarodnom natjecanju Arduino Day Community Challenge u Milanu, na kojem je sudjelovalo 659 projekata iz 106 zemalja svijeta.

Projekt regulira automatsko paljenje svjetla (na banderama uz šetnicu, kada naiđu šetači), regulaciju semafora (inače daje prednost glavnoj prometnici, a senzori na sporednoj cesti uključuju zeleno vozilima iz tog smjera) i parkinga (rampa se diže kada naiđe auto, a vozač može prije toga pročitati koliko je točno slobodnih mjesta).

Autori projekta su četvorica učenika Gimnazije Vukovar: Matko Gašparić, Matija Hardi, Ivan Kolar i Marko Macura, uz pokroviteljstvo profesora Davora Šijanovića i Sanje Pavlović Šijanović.

Gimnazijalci su kontaktirali i Grad Vukovar, ali on zasada nije pokazao interes za oživotvorenje njihovog projekta.

Projekt je već osvojio nagradu na natječaju Generacija Next, a ista ekipa planira se natjecati i u slijedećem krugu, te planira, kako piše Srednja.hr, još projekata na području robotike i automatike.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.