Ovako nešto je svatko od nas proživio: žuri nam se, ali moramo čekati da Windowsi kopiraju datoteke na USB memoriju (ili disk). Konačno, prozor koji prikazuje transfer se ugasio, i… Što sad? Dvije su mogućnosti: jednostavno ćemo pokupiti i odnijeti svoju USB memoriju, ili ćemo postupiti po pravilu kliknuti na USB ikonu dolje desno, odabrati Eject i pričekati da nam Windowsi kažu: Safe To Remove Hardware.

Ovo drugo malo tko radi. Istina je da to može „zeznuti stvar“, jer datoteke koje Windowsi spremaju u privremenu memoriju (cache) da ubrzaju proces kopiranja mogu završiti „u limbu“ (nisu se stigli kopirati na memoriju, a na njoj se prijavljuje kao da jesu). No srećom to se rijetko događa.

A ubuduće se to više nikad ne mora dogoditi! Naime, u posljednjoj verziji Windowsa 10, 1809, automatski je isključena ta mogućnost.

(Ako niste sigurni koristite li već verziju 1809, to možete provjeriti pritiskom na Start i zatim Postavke > Sustav > O sustavu, odnosno Settings > System > About ako koristite Windowse 10 na engleskom.)

Kako to, pitate se? Microsoft je oduvijek nudio dvije politike oko priključivanja vanjskih USB memorijskih medija: mogli ste uključiti ili isključiti cache memoriju. U praksi, međutim, postupak isključivanja je bio tako kompliciran da smo ostavljali uključen cache – i riskirali da ostanemo bez njega, preranim „čupanjem“ USB memorija.

Od verzije 1809, Microsoft je konačno shvatio da malo tko koristi cache, i isključio tu mogućnost, po defaultu.

Za većinu nas, to je bolja mogućnost, jer češće ćemo više vremena izgubiti čekajući na dopuštenje da izbacimo USB memoriju nego što ćemo uštedjeti vremena koristeći cache memoriju. No, za rijetke slučajeve kad moramo prebaciti velike količine podatke na velike USB diskove, možda se isplati uključiti cache. Postupak je opisan ovdje – samo pazite da ne izbacite disk prije dopuštenja!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.