Nije običaj iznijeti ocjenu odmah na početku, zar ne? Pa ipak, nekako se uobičajilo na digitalno.hr da učinimo baš to: odmah na početku iznesemo generalnu ocjenu – a zatim kroz tekst objašnjavamo što nas je motiviralo da ju donesemo.

Nećemo odgađati ocjenu o općem dojmu. A on kaže da Samsungov mobitel jest najbolji, ali da je razlika u odnosu na zahuktalu konkurenciju sve manja… Konkurencija je za petama!

Da odmah raščistimo i još jednu dvojbu: Samsung (Android) ili Appleov iPhone? Dvojbe uopće nema: svog favorita već imate, i štogod mi napisali u ovoj recenziji – teško da će vam promijeniti mišljenje. Živa istina je da jednima bolje paše Android, jer objektivno nudi bolji hardver, i to po povoljnijoj cijeni, ali isto tako je istina da Appleova platforma ima svojih aduta. Njegov softver je stabilniji, lakši, intuitivniji i jednostavniji za uporabu…

Dizajn i performanse

Vratimo se na naš Galaxy S10. Dizajn i nije tako originalan da vas na prvi pogled ostavi bez daha – ali to bi mogao uspjeti čim ga primite u ruku! Stvar je u tome da golema većina mobitela koji su veći (i teži, i deblji) od ovog – imaju manji ekran. Osim toga, ovaj mobitel odlično leži u ruci: ne samo što je lagan (za usporedbu, S9 je teži – a manji!) nego je i savršeno izbalansiran: težište je točno ondje gdje treba biti. Svaki detalj je vrlo promišljen i sve skupa ostavlja dojam finoće: čak ne smeta ni izbočeni okvir s kamerama na stražnjem dijelu; on je pozicioniran tako da nećete slučajno dotaknuti objektive.

Ono što ipak smeta jest klizavost stakla sa stražnje strane: šteta što se sa S10 ne isporučuje zaštitna navlaka – kao s primjerice Xiaomijevim mobitelima.

Ako poželite da vam prijatelji zavide, pa ako već prvi njihov dodir sa S10 ne izmami zadivljeni wow – uključite ekran. Samsungovi OLED ekrani su toliko dobri da ih je preuzeo čak i Apple za svoj iPhone – ali oni su sada već više od pola godine stari, a Samsung je u međuvremenu proizveo još bolji ekran, tipa Infinity-O.

Sve bitno o tom ekranu stane u jednu riječ: najbolji. I on, baš kao i dizajn, ostavlja sve bolji dojam što ga dulje koristite – naprosto zato što nema mane: koji god kriterij uzmete u obzir, on nadvisuje konkurenciju.

S druge strane, baterija nas nije oduševila. Jest da traje dulje nego ona na S9: izdržala bi cijeli dan intenzivne uporabe dok smo isprobavali sve mogućnosti ovog mobitela – ali nakon toga ćete svakako poželjeti isprobati mogućnosti uštede baterije koje nudi softver, da bi osigurali cjelodnevni ritam (jer, znate i sami: svaka baterija traje sve kraće svaki dan…)

Baterija nije za pet i zato što se puni dulje od konkurencije. To pogotovo vrijedi za bežično punjenje. S druge strane, S10 je prvi mobitel s potencijalno sjajnom osobinom: preko njega možete bežično napuniti drugi mobitel (ili uređaj kao što su Samsungove nove bežične slušalice). Taj drugi uređaj može biti bilo koji koji podržava standard Qi: čak i novi iPhone.

Softver i sučelje

S10 donosi već treći pokušaj Samsunga da isporuči vlastito korisničko sučelje povrh Androida. One UI jest korak naprijed u odnosu na dosadašnje pokušaje (TouchWiz, Samsung Experience), što znači da ima detalja, i aplikacija koji predstavljaju korak naprijed u odnosu na standardni Android i Googleove aplikacije, a malo koja Samsungova intervencija smeta – jer se ne nameću.

To vrijedi i za Bixby, virtualni asistent za kojeg nikom nije jasno zašto ga je Samsung gurao kad postoje barem četiri jača (Google Assistant, Alexa, Siri i Cortana). Bixby sada ima par detalja zbog kojih ćete ga možda i pokušati koristiti, a konačno se nudi i mogućnost da prenamijenite tipku koja ga poziva, s desne strane (više mogućnosti nude nezavisne aplikacije, kao što je bxActions).

Slično vrijedi i za druge mogućnosti koje je S10 naslijedio od svog prethodnika: primjerice, dodatne funkcije na rubu zakrivljenog ekrana možete, a i ne morate postaviti, a ima ih dosta.

Najvažnije je: sve je dostupno preko Postavki, lako je pronaći mogućnost koju vam zatreba (OK, neke zahtijevaju malko dublje kopanje) a ono što je unaprijed definirano je uglavnom korisno. Primjerice, Always On Display – svatko može sam odabrati i fino podesiti koje će se obavijesti pojaviti na isključenom ekranu.

U prošlosti se Samsungu znalo dogoditi da S model pogoni najjači hardver a softver ipak zapinje, ali sada se to više neće dogoditi (više zaslugom softvera, jer Samsungov procesor više nije najjači na svijetu – ali i najmanje zapinjanje primijetit ćete tek kod najjačih igara).

Kad već spominjemo hardver, čipovi na S10 su nesumnjivo jedan od njegovih najvećih prednosti. Neke od njih još danas ne možete ni iskoristiti – primjerice, WiFi i Bluetooth podržavaju najnovije protokole koje nova oprema još ne podržava, a slično vrijedi i za 4G – ali apsolutno sve od hardvera je state of the art.

Kamere i zvuk

Ista ocjena vrijedi i za zvuk. Zvučnika su dva: jedan povrh telefona koji služi uglavnom za razgovore, i drugi na dnu iz kojeg češće dopire glazba – a i jedan i drugi pružaju jedan od najboljih zvučnih iskustava koje možete doživjeti na mobitelima. Kvalitetom, pa i glasnoćom, nadvisuju direktne konkurente S10.

A većina tih direktnih konkurenata nema stari, dobri standardni priključak za slušalice kojeg S ima, i iskoristio ga je tako što uz mobitel dobivate nestandardno dobre slušalice (napravio ih je AKG, jedan od najjačih proizvođača audio opreme, inače u Samsungovu vlasništvu).

Što se tiče kamera, o njima ćemo više pisati, jer novosti ima puno, baš kao i mogućnosti, ali ocjenu ćemo – i opet – iznijeti na početku: kamere S10 su u samom vrhu, ali nisu apsolutni vrh.

Straga su tri kamere. „Obična“ kamera je širokokutna, a pikseli su veći (1,4 μm) pa su snimke raskošnije od nazivnih 12 megapiksela; druga kamera (iste razlučivosti) nudi 2x optičko uvećanje a treća (16 MP) je ultra-širokokutna: ima vidno polje kao ljudsko oko: 123°.

Koju ćete od njih tri odabrati – birate pritiskom na jednu od tri ikone na glavnom sučelju (srednje drvo, tri drva ili jedno veliko drvo), ili pak možete ostaviti umjetnoj inteligenciji da sama odabere sve umjesto vas. A bit ćete u iskušenju da to učinite, jer mogućnosti je stvarno puno, puno, puno… Pogledajte gornje slike: sve opcije u Postavkama stale su na dva ekrana, a Postavke kamere zauzimaju – četiri ekrana!

Nećemo ni pokušati nabrojati sve mogućnosti kamere, ali moramo spomenuti da ih ima nekoliko atraktivnih. Primjerice, Live Focus zna biti zabavan za selfieje a radi još bolje nego na starim modelima; video je stabilniji a spomenuti AI će vas sam upozoriti kako da vam snimke budu još uspjelije.

Možda najveće poboljšanje je količina svjetla: po uzoru na Huawei (ali malko slabije), mobitel će propustiti više svjetla u slabijim svjetlosnim uvjetima.

I, kakvi su rezultati? Vjerojatno ste već pogodili: šaroliki. U većini situacija S10 će snimiti neke od najboljih fotki koje možete snimiti mobitelom – ali ne možete se pouzdati da će one uvijek biti najbolje. Neki od konkurenata u nekim situacijama možda će snimiti i bolje, a s druge strane – nijedan od njih nije po svemu bolji, niti je razlika velika.

Uzorci snimaka

Opći dojam

Kako smo opći dojam već izložili na početku – S10 je po mnogo toga broj 1, a u svemu ostalom jedan od dva-tri najbolja – ostaje nam na kraju usporediti ga s konkurencijom. A ona se zapravo svodi na dva modela: S10e i S10+. Razlike između njih opisujemo u posebnom članku.

Već smo ranije objasnili zašto je to tako: iPhone je toliko drugačije koncipiran uređaj da nećemo ni pokušati usporediti kruške i jabuke – već znate koje više volite. Huawei P30 Pro još nismo isprobali a ostali njihovi modeli – kao i oni OnePlusa, Xiaomija i ostalih vrhunskih „Kineza“ – predstavljaju konkurenciju S10 samo po nekim detaljima, ali ne i po ukupnim mogućnostima (i cijeni).

Što se tiče cijene, nju smo naveli kao minus ali ne zato što smatramo da nije opravdana, nego zato što je zaista visoka (u odnosu na gore spomenute kineske konkurente; u odnosu na Apple – nije). No ako želite „prvaka svijeta“, najboljeg od najboljih – spremni ste platiti puno, zar ne?

+

  • Najbolji ekran
  • Dizajn, (vodo)optornost
  • Zvuk, slušalice

  • Skener otiska prsta
  • Cijena


6,1″

1440*3040

8 GB

128 GB, SD

12/12/16/10 MP

4K video

157 g

7,8 mm

3400 mAh

fiksna

6.999 kn

Samsung

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.