Amazon je ovog tjedna objavio ne jednu nego nekoliko dobrih vijesti. Sklopio je dogovor sa žestokim konkurentom oko videa: Googleom, o razmjeni distribucije filmova i videa; objavio je kako mu je prodaja porasla za 17% u prvom tromjesečju, na gotovo 60 milijardi dolara, te je najavio da će za korisnike opcije Prime skratiti vrijeme dostave većine proizvoda s dva dana na jedan.

No upravo je ova zadnja najava podigla gomilu protesta od strane sindikata, medija i radnika – a istodobno su u javnost procurile nove priče o izrabljivanju. Amazon je već dulje vrijeme na zlom glasu zbog odnosa prema radnicima – o tome smo već i mi pisali – a sada se The Verge domogao dokumenata koji pokazuju kako je samo u Baltimoreu (drugdje je, navodno, i gore) u godinu dana otpušteno više od deset posto radnika u skladištu, njih više od 300, a svi do jednoga dobili su otkaz iz istog razloga: zbog nedovoljne produktivnosti.

A produktivnost im mjeri – robot.

Na više mjesta već su u medije procurila svjedočanstava radnika Amazona koji se boje otići na WC – da im se ne zabilježi manja produktivnost.

„Stalno čujemo od radnika da ih se tretira kao robote. (…) A nadgledaju ih i kontroliraju – roboti“, kaže sindikalna radnica Stacy Mitchel.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.