Jučer je otvoren F8, godišnja konferencija Facebooka na kojoj ove godine ima neuobičajeno puno novosti.

Konkurenciju je sinoć (po našem vremenu) otvorio Mark Zuckerberg, a riječ koju je najviše koristio bila je: privatnost. Ugled i reputaciju Facebooka uvelike je nagrizao cijeli niz skandala vezanih uz narušavanje privatnosti, tako da ne čudi kako njegov čelnik obećava okretanje nove stranice.

Predstavljen je redizajn Facebooka. On će biti primijenjen najprije na mobilnoj aplikaciji, a zatim i na računalnom sučelju. Prvo što ćete primijetiti je: manje plave boje. Zaštitna boja Facebooka bit će manje izražena, a promijenit će se i sadržaji: u prvi plan dolaze grupe – kao odraz želje Zuckerberga da Facebook počne manje ličiti na javni trg, a više na okupljalište grupa ljudi koje povezuju isti interesu. Facebook će poticati korisnike da se povežu po interesima, a ne po poznanstvima iz stvarnog života.

Facebook


Pored grupa, naglasak će se staviti na Priče (Stories)

Najavljen je i Secret Crush: zabavan alat za pronalaženje partnera – zasada nedostupan nama u Europi, kao i Amerikancima.

Od samog Facebooka, još veće promjene očekuju njegov Messenger. Obećane su nove aplikacije za Android i iOS – jednostavnije i brže – ali isto tako i aplikacije za računala, PC i MacOS, kojih dosad nije bilo. Aplikacije će, između ostalih noviteta, omogućiti i da zajedno s Facebook prijateljima gledate video i filmove. Najavljeni su i bolji alati za korisničku podršku preko Messengera, lakše dijeljenje priča i objava s bliskim prijateljima…

Facebook Messenger
U novom Messengeru moći ćete gledati video (i komentirati) zajedno s prijateljima

WhatsApp također očekuju novosti vezane uz ponudu biznisa i prodaju.

I Instagram će ponuditi prodaju – u tu akciju će uključiti modne kreatore – kao i dobrotvorne akcije. Najveći novitet je ipak vezan uz kameru: očekuje nas potpuno redizajniran, iznova programiran alat za snimanje, s novim mogućnostima.

Instagram Camera Mode
Instagram donosi posve drugačiji Camera Mode

Konačno, Facebook je najavio i značajne novitete vezane uz AR/VR tehnologije. Dio njih moći će se isprobati u dvama novim modelima VR kaciga: Oculus Quest i Oculus Rift S, koji se već mogu naručiti po početnoj cijeni od 399$, a isporuka kreće od 21. svibnja.

Oculus Rift S
Oculus Rift S

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.