Ugledna britanska organizacija koja provodi nezavisna ispitivanja Which? objavila je jučer rezultate ispitivanja mobitela koje provjerava koliko baterije mobitela doista traju – naspram podataka koje iznosi njihov proizvođač.

Testovi su pokazali da se stvarno trajanje baterije najviše razlikuje od deklariranog – kod iPhonea. Kod svih devet modela koje je testirao, Which je zabilježio kraće trajanje od onog koje je objavio Apple, i to od 18 do 51% kraće.

Najveće neslaganje zabilježeno je kod iPhonea XR. Apple tvrdi da će njegova baterija, do kraja napunjena, izdržati 16 sati razgovora, dok su Britanci izmjerili tek nešto dulje od osam sati.

Kako piše Business Insider, Apple je reagirao demantijem u kojem je podsjetio na vlastitu metodologiju mjerenja trajanje baterije.

Ona se dosta razlikuje od postupka kojom proizvođači Android mobitela testiraju trajanje baterije. U svom istraživanju Which je testirao i četrdesetak mobitela koje su proizveli Samsung, Sony i Nokia, a svi su oni pokazali da im baterije traju dulje od službene deklaracije. Jedino su mobiteli HTC-a pokazali trajanje baterije (za par postotaka) kraće od deklarirane.

Po našim iskustvima, baterije vrlo često traju kraće od službenih, deklariranih vrijednosti. No, njihovo trajanje u stvarnom se životu itekako razlikuje od laboratorijski izmjerenih vrijednosti. Ono zavisi od uvjeta kao što je vanjska temperatura, kvaliteta veze prema anteni mobilnog operatera… Stoga mi u digitalno.hr ne objavljujemo podatke o trajanju baterije uz recenzije mobitela, no ne uzdržavamo se iznijeti naša iskustva o trajanju baterija – pogotovo ako se ona ne slažu s deklariranim vrijednostima.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.