Na svom središnjem godišnjem događanju, I/O 2019, Google je sinoć predstavio niz noviteta.

Za razliku od većine prethodnih godina, nije bilo jedne, udarne novosti, pa je središnja uloga pripala ranije predstavljenom novom Androidu Q, koji će izaći ove jeseni. Od sinoć, verzija Beta 3 je dostupna ne samo za Googleove vlastite mobitele Pixel, nego i za još tridesetak modela nezavisnih proizvođača – ali samo onih u čijem je razvoju sudjelovao Google. Spisak je ovdje, uz linkove za download i standardna upozorenja da instalirate na vlastitu odgovornost.

Noviteta ima dosta, a uz podršku za najnovije tehnologije (5G, preklopni ekrani) većina ih je usmjerena na sigurnost i privatnost – što su i inače bili naglasci ovogodišnjeg I/O događanja. Između ostalog, bit će jednostavnije automatski obrisati povijest u Google Kartama, o čemu smo pisali nedavno.

Slijedeća velika novost je hardverska: Pixel 3a. Po običaju, ne znamo kada ćemo ga moći kupiti u našim krajevima i po kojoj cijeni, a u SAD-u ona iznosi 399 dolara, odnosno 479 za 3a XL. Kako pišu nezavisni mediji, relativno niska cijena rezultat je nezadovoljstva Googlea prodajom običnog Pixela 3, pa novi model donosi manje ekrane (5,6 i 6″) bez Gorilla Glassa, slabiji procesor (Snapdragon 670) i slabiju bateriju (3000 odnosno 3700 mAh).

Osvježen je i Android Auto, a umjetna inteligencija poboljšava niz proizvoda, kroz Google Assistamt koji dolazi i ondje gdje ga dosad nije bilo (Waze!). Nažalost, većinu tih novijih, inteligentnijih mogućnosti, uključujući one u Google tražilici, bit će dostupne samo na engleskom i nekolicini svjetskih jezika…

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.