Jeste li znali da u nekim gradovima čak 20% prometa generiraju auti koji traže mjesto za parking? Ne znamo je li i vaš grad jedan od takvih, ali sigurno znate kako je to frustrirajuće: kružiti i kružiti tražeći mjesto za parking…

A rješenje je tako jednostavno! Dovoljno je opremiti parkirna mjesta čipovima koji će signalizirati jesu li ona raspoloživa. Tako možete vidjeti koliko točno ima slobodnih mjesta na određenom parkingu – ne samo na displeju ispred ulaza, nego i daljinski, preko mobitela i interneta.

Takvo rješenje nudi IoT Net Adria, a temelji se na IoT čipovima i softveru Sigfoxa, vodećeg svjetskog IoT proizvođača. Nudi se čak četiri specijalizirana IoT čipa. Početni model, senzor RC1, samo bilježi ima li slobodnog mjesta za parking, a prednosti su mu jednostavna ugradnja (za manje od pet minuta!), u ravnini sa tlom ili iznad, nakon čega senzor više ne morate ni taknuti slijedećih deset godina (koliko će potrajati njegova baterija, ako preko njega pređe 25 auta dnevno).

Dodatne inteligentne mogućnosti nudi senzor Witty te poseban senzor Fastprk, koji se koristi u najvećoj europskoj i svjetskoj mreži rješenja za inteligentni parking, Fastprk2.

Inteligentna rješenja koja se temelje na IoT čipovima primjenjiva su i u javnim parkiralištima (gdje ih možete povezati sa sustavom naplate) kao i u privatnim parkiralištima: da znate isplati li vam se žuriti na radno mjesto, ili ćete radije odgoditi dolazak, dok se ne oslobodi mjesto za parkiranje – ili dok se kolega ne vrati u ured svojim službenim vozilom.

Pedantni Nijemci su primjerice u nekim gradovima uveli i sustav rezervacije parkinga – kada znate da ćete trebati parking u glavnoj ulici sutra u 10 h, na jedan sat, možete ga naručiti unaprijed.

Jednom kada iskusite takvo pametno rješenje, običan parking, bez IoT-a, djelovat će vam kao relikt iz srednjeg vijeka…

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.