Nakon što je američka vlada u srijedu uvrstila Huawei na listu kompanija s kojima američke tvrtke ne smiju poslovati, sinoć je reagirao i Google.

Jutros je na Twitteru pojašnjeno da će vlasnici Huaweijevih uređaja i dalje imati pristup svom Googleovom softveru, uključujući Google Play Trgovinu te nove verzije softvera i aplikacija – kao i dosad.

Novi vlasnici Huaweijevih mobitela, međutim – neće.

To znači da budući vlasnici Huaweijevih uređaja neće imati pristup Googleovim aplikacijama kao što su Gmail, Google Maps ili YouTube – barem ne preko Google Play Trgovine. Pitanje je i kako će Huawei riješiti preuzimanje nadogradnji i novih verzija Androida i Googleovog softvera.

Trumpova administracija optužuje Huawei da njegovi uređaji omogućuju kineskim obavještajnim agencijama špijunažu, što oni negiraju. „Nismo učinili ništa protuzakonito“, izjavio je čelnik Huaweija Ren Zhengfei japanskim medijima.

Podsjetio je i da se kineska kompanija već pripremila za ovakvu situacija: već dulje vrijeme razvija vlastiti operacijski sustav, alternativu Androidu.

Ren je izjavio da očekuje da će američke mjere „usporiti rast Huaweija, ali ne puno.“ Kineska je kompanija, kako smo nedavno prenijeli, zabilježila veći rast od konkurencije (koja uglavnom ne raste), unatoč tome što nema pristup američkim kupcima.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.