Samsung AI Center u Moskvi, zajedno s tamošnjim Insitutom Skolkovo, koji je kadar kreirati uvjerljiv videozapis iz fotografije – pa čak i jedne jedine. Samsungovi znanstvenici su to demonstrirali na Mona Lisi.

Dakako, da bi to uspjeli, znanstvenici su morali servirati umjetnoj inteligenciji milijune fotografija – i onda polako „peglati“ algoritme dok nisu naučili kako da postanu uvjerljivi. U donjem videu demonstrirali su kako „oživjeti“ poznata lica kao što je Einstein ili Marylin Monroe – s tim da je ova posljednja osobito nezahvalan zadatak, jer glumci su u stanju dati svom licu novu osobnost puno uvjerljivije od umjetne inteligencije.

Samsungovi znanstvenici opisuju svoje djelo terminom „realistične neuralne govoreće glave“. Izraz neuralne se koristi u terminu neuralne mreže koji se koristi za računalne sustave koji proučavaju (ili pokušavaju imitirati) ljudski mozak, dok je talking heads ime kultne njujorške rock-grupe, nazvane po slengu za TV voditelje, koji ne pokazuju emocije.

U PDF dokumentu koji opisuje njihov rad, navodi se da on „ima praktičnu primjenu u teleprisutnosti, uključujući videokonferencije, za multiplayer igre, te za industriju specijalnih efekata“.

Prethodni članakNovi Spark.me govornici
Sljedeći članakNove blokade za Huawei
O računalima, mobitelima i ostalim digitalijama piše već dvadeset godina. Osnovao je i pet godina uređivao PC Chip. Kasnije je prešao u Bug. Deset godina je pisao i vodio rubrike u Večernjem listu i na HRT-u, a nešto kraće i u Globusu, Jutarnjem listu, Business.hr-u...

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.