Zaoštrava se trgovinski rat između američke vlade i kineskog tehnološkog giganta Huaweija.

Kako smo pisali prošlog tjedna, Google je među prvima reagirao na propise kojima je Trumpova administrativna onemogućila Huawei da konkurira na američkom tržištu, zbog toga što kineske vlasti navodno koriste Huaweijevu tehnologiju kao „trojanskog konja“ – za špijunažu.

Kinezi su reagirali neuobičajeno oštro na te optužbe: glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova nazvala ih je – doslovce – lažima.

Kineska je javnost reagirala još žešće. Uz oštre riječi, mnogi su najavili i akciju: bojkot iPhonea – koji ionako bilježi sve lošiju prođu na kineskom tržištu, zbog čega je Apple zabilježio slabije poslovne rezultate.

U SAD-u, među prvima je reagirao Microsoft, koji je bez objašnjenja uklonio Huaweijeve laptope iz svoje web trgovine. Vrlo brzo su reagirali i dva najveća proizvođača čipova, Intel i Qualcomm, ali i japanski Panasonic.

Otkaz suradnje najavio je i britanski Arm, čija se tehnologija ugrađuje u doslovce sve procesore koji pogone mobilne telefone. Huawei je navodno uskladištio višemjesečnu zalihu čipova i dijelova koji koriste Armovu tehnologiju – ali blokada od strane britanskog proizvođača potencijalno je opasnija od bojkota Googlea i drugih američkih tvrtki.

Najnoviji udarac kineskoj kompaniji dolazi od SD Asocijacije, koja je onemogućila Huawei da u budućim modelima mobitela koristi micro SD kartice. Huawei ima vlastitu alternativu: Nano Memory kartice, koje nisu ništa lošije, niti sporije – ali su tri puta skuplje.

1 komentar

  1. Kakve budale… Stvarno totalno kretenski i nepravedno, što reći ?????! A sada neka Kinezi totalno bojkotiraju ne samo iPhone, već i druge Apple proizvode, zatvore im tvornice te im u potpunosti zabrane proizvodnju i prodaju u Kini. Također, neka se svi kineski proizvođači solidaliziraju sa Huawei Mobile. To jest, da zajednički osmisle sasvim novi OS, još bolji od Androida i iOS-a zajedno; te trgovinu aplikacijama još bogatiju i kvalitetniju od Google Play Store. Potom iz čistog inata ponude pristup i nekineskim firmama (Sony, LG, Nokia, itd. – svima, samo ne Amerikancima tipa Motorola i sl.), tj. da i oni mogu birati hoće li koristiti Android ili novi OS. Pa da vidimo tko je jači!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.