Jeste li znali da će u 2020. godini broj stvari povezanih preko interneta (IoT) doseći 20 milijardi predmeta? Za usporedbu, još 2008. bilo ih je više nego ljudi na internetu. A malo gdje je IoT tehnologija korisna kao u transportu hrane. Prema podacima FAO-a, jedna trećina hrane ne nađe put do svog kupca. A taj je problem sve veći jer do 2030. trebat ćemo upola više hrane.

The Guardian piše kako samo Indija bilježi godišnji gubitak od 4,4 milijarde dolara zbog neadekvatne pohrane i transporta.

Kako osigurati da hrana stigne do krajnjeg kupca u optimalnom stanju? Taj problem je bitan ne samo zbog financijskih gubitaka, nego zbog mogućnosti još veće štete: gubitka ugleda, ako pokvarena roba ipak stigne do kupca.

Sigfox, vodeći svjetski proizvođač IoT rješenja, ima zanimljivu studiju slučaja o transportu banana iz Indije do prodavaonica Whole Foods, vodećeg američkog lanca prodavaonica zdrave hrane. Problem rješavaju IoT čipovi: oni će u slučaju promjene temperature poslati alarm korisniku koji može smjesta kontaktirati nadležne – da se problem riješi ondje gdje je nastao: u skladištu, transportu ili nekoj trećoj komponenti u lancu opskrbe; čipovi će javiti točnu lokaciju.

Naravno, Sigfoxovi čipovi – koje u Hrvatskoj distribuira IoT Net Adria – bilježe više podataka od temperature: mogu pratiti vlažnost, osvjetljenje… Sve je to krucijalno i kod drugih tipova robe u transportu, primjerice lijekova. No to je već tema za posebni članak…

lanac dostave

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.