Rješavate se starog računala? Ili se naprosto želite osigurati da nitko ne može doći do vaših podataka? Štogod bio razlog – postoji način da ga prebrišete tako da nitko ne može do njih. Jer, kao što vjerojatno znate, podaci se na računalu zapravo ne brišu: izbriše se samo njihov početak. Stoga će ih specijalizirani programi lako vratiti – čak i ako su presnimljeni novim podacima.

Prije nego što krenemo opisivati postupak – standardno upozorenje: budite sigurni da na disku nije ostalo ništa za čime ćete kasnije zažaliti. Sve što želite sačuvati, presnimite na sigurno mjesto: vanjski disk, USB memoriju, karticu ili online servise kao što su Dropbox, Box, OneDrive, Google Drive…

Windows PowerShell

Windowsi imaju alat za sigurnije brisanje još od verzije Vista. Sve što trebate jest pokrenuti naredbeni redak (Command Prompt) i u njega upisati slijedeću naredbu:

Format D: /P:5

…  gdje se slovo D odnosi na disk D. Ponovite taj postupak za slova ostalih diskova. No imajte na umu da prvi, osnovni disk na kojem su Windowsi (obično je to C) nećete moći obrisati ovako jednostavno.

K tome, ovaj postupak nije 100% siguran: kvalitetniji softveri znat će se dočepati izbrisanih podataka – što i nije čudo, jer on zapravo radi isto što i Format – ali pet puta.

MacOS
© Apple

Na Mac računalima cijeli je postupak jednostavniji (zašto nas to ne čudi?). Isključite Mac i ponovno ga uključite držeći tipke Command (⌘) i R sve dok se ne pojavi Appleov logotip (ili globus koji se okreće). Zatim će se pojaviti izbornik kao na gornjoj slici, na kojem treba odabrati zadnju stavku: Disk Utility. Detaljne službene upute za daljnji postupak možete naći ovdje.

Međutim, cijeli taj postupak – na Windowsima ili Macu, svejedno – dovoljno je učinkovit da prebriše i sakrije podatke od nas, amatera, ali ne i od profesionalaca. Oni imaju na raspolaganju profesionalni softver koji će vratiti podatke, čak i one uklonjene alatima proizvođača operacijskih sustava. Srećom, i mi imamo na raspolaganju takve alate. I to – besplatne.

DBAN
DBAN

Jedan od njih, onaj kojeg preporučujemo, jest DBAN. Punim imenom Darik’s Boot and Nuke, potpuno je besplatan softver, kojeg možete preuzeti ovdje. Darik jest geek, ali softver je dovoljno jednostavan za korištenje. No, ako nemate „debelog“ iskustva s računalima, svakako proučite upute prije uporabe…

DBAN je u stanju „tvornički“ obrisati podatke s bilo kojeg diska, formatiranog bilo kojim operacijskim sustavom – ali samo s tvrdog diska, ne i sa SSD-a. Oni koriste drugačiju tehnologiju. Za njih će vam trebati alternativni program, a mi preporučamo Eraser. On radi sa svim tipovima diskova, uključujući SSD, a zapravo nudi bogatije mogućnosti od DBAN-a. Nismo ga predstavili kao prvi izbor zato što će vam trebati malko više vremena da upoznate njegove mogućnosti i savladate ih – što je normalno, jer ih je više. A također je besplatan!

Eraser
© Eraser

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.