Besplatan Wi-Fi? Prava blagodat! Internet nam treba uvijek, i zahvaljujući mobitelima možemo računati na to da će nam biti manje-više uvijek dostupan. Ali… Uvijek ima taj „ali“, zar ne? Dakle: ima barem dva „ali“. Prvo, mobilni Internet košta, i kakav god paket uzeli – vrlo brzo ćete se približiti njegovom limitu, i otkriti kako i ovaj mjesec samo što niste potrošili kvotu… (A i nije vaša krivica: i aplikacije, i Android/iOS, pa čak i web stranice – troše sve više prometa: takav je trend.)

Drugo: Wi-Fi je brži. Puno brži. To pravilo, kao i svako, ima izuzetaka, ali u većini slučajeva je daleko brži. Što više putujete, to ćete se više uvjeriti kako vaša mobilna mreža radi brzo i stabilno samo u centru grada. Što ste dalje od njega, 4G češće pada na 3G, ili još gore: na GPRS ili EDGE – kratice za koje smo već mislili da smo ih zaboravili. (A, vjerovali ili ne: van Hrvatske je situacija još gora. Mi smo ipak turistička zemlja!)

Rješenje? VPN. Virtualne privatne mreže (virtual private networks) sve su popularnije, i sve ih više koristimo, iz više razloga. Nekada su se VPN-ovi koristili najviše da bi koristili usluge kao što je Pandora ili Spotify – da bi zamaskirali svoju lokaciji i da bi se pružateljima usluga predstavili kao netko iz neke druge zemlje (ili, češće: kontinenta). Danas pak VPN najviše koristimo zbog sigurnosti.

Srećom, postoje kvalitetna rješenja kao što je Express VPN o kojem više detalja možete naći u recenziji ovdje. Njega preporučaju i specijalizirani siteovi kao što je Privatnost online.

Zašto trebamo kvalitetan, profesionalno održavan VPN softver? Kada ste spojeni na internet preko mreže u svom vlastitom domu, ili na poslu, davatelj usluga pristupa internetu vas štiti od (velike većine) internetskih napada – jer mu je to posao. U većim tvrtkama, posebna osoba (ili cijeli tim) se brine za sigurnost. Neprestano se pojavljuju nove internetske opasnosti – one pokušavaju ukrasti vaše podatke, od onih benignih (privatni podaci o vama: vaš spol, godine, lokacija) preko onih još privatnijih (interesi i navike, pa i oni seksualne prirode) pa do onih do kojih vam je najviše stalo (poslovni podaci, novac).

Nemojte misliti da se to neće baš vama dogoditi: sav taj zloćudni softver „vrte“ roboti – automatizirani softver koji kopa i kopa po internetu dok ne nađe „rupu“ kroz koju se može ubaciti. A najprije će ju naći na Wi-Fi hot spotu na javnom mjestu, kao što je kafić, restoran ili neko treće mjesto gdje se okuplja puno ljudi a ne administrira ga profesionalac.

Većinu tih opasnosti nećete ni primijetiti: zarazit će vas potiho i obaviti svoje kasnije – kada ni se slutite da ste zaraženi.

Nezavisna ispitivanja pokazuju da mnoga jeftina, ili čak besplatna rješenja, toliko i vrijede: mnoga od njih ne rade svoj posao, pa čak služe i kao platforme koja rade ono protiv čega bi se trebala boriti: kradu vaše podatke.

VPN

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.