Adobe Photoshop je izašao 1990. i gotovo smjesta ušao u sleng: svi smo navikli kompjutorski uljepšane (ili „uljepšane“) fotografije nazivati ‘Photoshopiranima’.

Vjerojatno se i vama dogodilo da gledate nečiju fotografiju i pitate se je li ‘Photoshopirana’ ili ‘prava’?. Može li to itko znati? Može – Adobe. Dvojica stručnjaka te tvrtke, Richard Zhang i Oliver Wang, napravili su istraživanje u suradnji s timom sa Sveučilišta Berkeley i ono je pokazalo zanimljive rezultate.

Da Photoshop nije svemoguć, pokazalo je to što je natpolovična većina anketiranih – njih 53% – prepoznalo fotografije ljudi na koje je primijenjen Photoshopov filtar Face Aware Liquify. Međutim, kad je ekipa znanstvenika „naučila“ svoj algoritam da prepoznaje ‘Photoshopirane’ slike – njihov postotak uspješnosti narastao je na 99%.

Zanimljivo je da je algoritam bio tako uspješan u prepoznavanju promjena da se može primijeniti i u rekonstrukciji originala: pokazat će nam kako je fotografija izgledala prije obrade u Photoshopu.

Adobe nije objavio kako će iskoristiti istraživanje – kada ćemo moći provjeriti (i dokazati!) koja je slika originalna, a koja prepravljana – no indikativno je tko je platio istraživanje znanstvenika Adobea i Berkeleyja: američko ministarstvo obrane (unutar programa DARPA MediFor).

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.