Facebook je danas objavio planove za pokretanje podružnice koja će se zvati Calibra, i funkcionirat će kao „digitalni novčanik“ za e-novac Libra.

Libra je platforma koju zajednički podižu Facebook, Visa, PayPal, Stripe i latinskoamerički Mercado Pago, a podržavaju Uber, Lyft, Spotify i Vodafone – kao alternativu za „klasični“ e-novac kao što je Bitcoin.

Kako podsjeća Facebook, citirajući Svjetsku banku, gotovo polovica odraslih ljudi na svijetu nema bankovni račun. Calibra će im omogućiti plaćanje, slanje i primanje „novca“ (Libre) preko mobitela, običnom SMS porukom, ili preko usluga kao što su WhatsApp i Facebook Messenger.

Facebook obećava maksimalno jednostavno korištenje Lybre, a po listi uključenih partnera očito je da ga kani ponuditi ne samo u zemljama u razvoju nego i u onima (naj)razvijenijima.
Calibra će proraditi u prvoj polovici 2020. godine, a Facebook inzistira na tome kako će ta platforma biti posve nezavisna od Facebooka (dakle, neće „gurati“ reklame i kupiti podatke).

Libra je pak posve nezavisna nekomercijalna udruga, bazirana u Ženevi, koja okuplja 27 jakih kompanija i udruga, a cilj je da do početka rada okupi više od stotinu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.