Specijalizirana online usluga za digitalnu glazbu Genius optužila je Google da doslovce krade iz njihove online baze tekstova pjesama.

Da to dokaže, Genius je kontaktirao autora rap hita Panda Desiignera, čiji je tekst prilično nerazumljivo otpjevan, i zamolio ga za riječi teksta. Zatim je u tekst ubacio frazu Red Handed (u slobodnom prijevodu: Uhvaćen na djelu) – u Morseovom kodu. Taj tekst se odmah zatim pojavio na Googleu.

Priču je objavio Wall Street Journal. Google je reagirao i objavio da tekstove za njih nabavlja online usluga LyricFind, koja se također objavila da nije koristila Genius, no nije ponudila zadovoljavajuće objašnjenje.

Kako podsjeća Wall Street Journal, Google sve češće djeluje tako da zadržava korisnike na vlastitim stranicama i uslugama, umjesto da ih vodi na web stranicu originalne objave: citira se istraživanje specijalizirane tvrtke Jumpshot kako 62% pretraga preko Googlea (preko mobitela) ne završe na izvorniku nego korisnici ostanu na samom Googleu. Razlog tome je što je Google najveći digitalni oglašivač, pa mu nije u interesu da korisnici vide reklame na siteu koji je objavio traženi podatak…

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.