Vjerojatno se sjećate kako su u veljači na Mobile World Congressu u Barceloni s golemom pompom predstavljeni preklopni mobiteli Samsung Galaxy Fold i Huawei Mate X. Mnogi su ugledni mediji istaknuli kako takvi mobiteli, koji se otvaraju da bi se ukazao golemi ekran, predstavljaju budućnost smartfona – ili barem onih vrhunskih, high-end modela.

Vrlo brzo se pokazalo da to ipak nije budućnost – barem ne bliska. Samsung je odustao od izbacivanja Folda na tržište, nakon serija skandala s testnim primjercima za medije kojima bi se ekrani lomili – sami od sebe. Izlazak Folda je odgođen dok se problem ne riješi. Mediji su javili kako je izlazak na tržište (barem ono američko) pomaknuto s travnja na srpanj, da bi glasnogovornik Samsunga opovrgnuo te tvrdnje Korea Heraldu, i priznao kako ne zna kada će Fold izaći na tržište, jer problem još nije riješen.

Huawei Mate X

Navodno, slične probleme s proizvodnjom mobitela s preklopnim ekranom ima i Huawei, čiji je glasnogovornik izjavio CNBC-u kako je izlazak Huaweijevog preklopnog modela Mate X pomaknut za srpanj, kako bi se dodatno testirao – da ne bi bilo problema poput onih koji su zadesili Samsung.

Huawei Mate X je tehnološki još napredniji (i skuplji) od Samsung Galaxy Folda.

Američki mediji ipak spekuliraju kako problem nije u proizvođačkim teškoćama, nego u embargu kojeg je američka vlada uvela Huaweiju, zbog čega je malo vjerojatno da će se taj mobitel uopće moći legalno nabaviti u SAD-u – a pitanje je i koji će softver (smjeti) koristiti.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.