Nova, „digitalna“ zanimanja imaju svoje specifičnosti – i to čitav niz njih. Radi se, ustvari o tri grupe specifičnosti.

Prva je: ti poslovi nisu ni postojali pred jedno desetljeće. Jednom kad se zaposlite, nemojte se začuditi kada vas stariji član obitelji pita „sinko, a što ti to radiš“ – i tada shvatite da mu naziv vašeg posla ne znači ništa. Ako  vas policajac zaustavi na ulici, zatraži dokumente i pita za zanimanje, dobro razmislite što ćete mu odgovoriti: koje je to vaše zanimanje.

Druga grupa specifičnosti je: sloboda od radnog vremena. Vašem poslodavcu doista nije bitno koliko vi vremena provodite na poslu – pa ni kako ga provodite. Bitno je samo da ga napravite kvalitetno, i  na vrijeme. Toga je svjestan i vaš šef, pa vas neće „žmikati“ da sjedite na stolcu cijeli dan. Sjetite se kako izgledaju uredi u Googleovom kampusu: od tečaja yoge do kafića sa zdravim zalogajčićima – sve je u funkciji toga da se djelatnici osjećaju bolje, i budu produktivniji.

Treće, i najvažnije: sloboda od radnog mjesta. Dakako da možete, za sigurnost, naći posao na neodređeno vrijeme. Ali brzo ćete shvatiti da se time samo ograničavate: nova digitalna znanja toliko su tražena da otvaraju nove mogućnosti. Možete ostati kod kuće i sami si organizirati i radno vrijeme i radni prostor (pidžamu da i ne spominjemo). S poslodavcem možete sve dogovoriti online; ne morate ga ni upoznati. Štoviše, on može biti na drugom kraju globusa – dokle god vas plaća čvrstom valutom…

A kako doći do posla? Vjerovali ili ne – on će doći do vas! Dovoljno je otvoriti LinkedIn račun, nabrojati svoja developerska znanja i iskustva (na projektima, bilo koje vrste) da vas krenu „cimati“ headhunteri iz cijelog svijeta.

Luka Kladarić
Luka Kladarić

„Javljaju se iz Europe, sa svih strana. Američke tvrtke se javljaju manje, ali ako vam se jave – javit će se one najveće, kao što su Facebook, Google, Amazon…“ svjedoči Luka Kladarić, zagrebački developer koji radi za svjetske naručitelje – koji mu se sami jave.

A kada se jave – možete računati na sve nabrojane beneficije, kao i iznenađenja: pozive na konferencije, meetupove, druženja, putovanja na atraktivne lokacije…

Programi cjeloživotnog obrazovanja koje nudi Algebra otvaraju sve te mogućnosti, ali ako vas brine: kako se naviknuti na takvu slobodu – bez brige. I sama predavanja organizirana su tako da se unaprijed naviknete na slobodu, uključujući i mogućnost da ih pohađate online. Ne morate imati ni pidžamu…

U slijedećem nastavku: Organizacija vremena – tri puta
tjedno poslijepodne i učenje vikendom

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.