Znate što su robotski pozivi? Ako ne – onda ste sretan čovjek. Ali nažalost neće to dugo ostati tako. U SAD-u je prošlog mjeseca zabilježeno 4,7 milijardi robotskih poziva – 1.800 svake sekunde – a prosječni Amerikanac je primio 14,4 robotskih poziva u svibnju, objavio je YouMail.

Mi u Hrvatskoj smo izloženi manjem broju robotskih gnjavaža – kod nas uglavnom zovu živi ljudi, da nam nešto prodaju – ali i oni zovu sve više, a nema sumnje da će se to omasoviti kada ih zamjene roboti.

Već smo pisali o ovom problemu – i preporučili Truecaller kao softver za zaštitu – ali on nije svemoćan. Puno bolje rješenje je da sam operacijski sustav preuzme zaštitu – pa makar tu i tamo blokirao i poziv koji želite primiti.

A prvi OS koji će ponuditi efikasnu zaštitu od neželjenih poziva je iOS. Od verzije 13, koja se očekuje u rujnu, iOS će omogućiti elegantan način za zaštitu. Bit će dovoljno da odaberete Settings, pa Phone i zatim Silence Unknown Callers. Nakon toga, svi pozivi od brojeva koji vam nisu poznati preusmjeravat će se automatski na telefonsku sekretaricu (voicemail) – telefon će ubuduće zvoniti samo kad nazove netko poznat.

Treba naglasiti da ovo morate sami obaviti – sama od sebe (po defaultu) zaštita od neželjenih poziva nije i neće biti uključena.

Zašto volimo iPhone? Ne samo zato što prvi nudi ovakve – korisne, iskoristive mogućnosti – nego i zato što uzima u obzir stvarni život. A u njemu, malo tko od nas se potrudi redovito upisivati u imenik sve brojeve, uključujući nove i promijenjene. Stoga će iPhone, kada vas netko nazove, prvo provjeriti je li njegov broj u imeniku, ili je spomenut negdje u SMS porukama, Mailu… Tek ako se nigdje ne pojavljuje – tada će ga blokirati. Pametno, zar ne?

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.