Gornji naslov nije metafora. Par istraživača s australskog sveučilišta Queensland, David Shahar i Mark Sayers, objavili su znanstveni rad u kojem su opisali kako se ljudska tijela mijenjaju pod utjecajem tehnologije.

Konkretno, radi se o 218 rendgenskih snimki mladih (18-30 godina) kod kojih se na čak 41% njih vidi izraslina na stražnjem dijelu lubanje, iznad vrata.

Istraživači smatraju da je ta izraslina posljedica previše vremena kojeg provodimo uz mobitele.

Ako je njihov zaključak točan, to je prva evolucijska promjena vezana uz modernu tehnologiju; sindrom karpalnog tunela i ozljede palca ili vrata koje evidentno nastaju (pretjeranim) korištenjem računala ili mobitela još uvijek se smatraju ozljedama odnosno bolestima, a ne pravilom – promjenama koje pogađaju sve nas: (gotovo) cijelu generaciju.

U samom istraživanju, znanstvenici kao da se trude ne spomenuti rog – ali čudna izraslina koja se pojavljuje kod mladih evidentno najviše liči na rog – i to dugačak čak 28 milimetra (sve dulje od jednog centimetra smatra se anomalijom).

„To ovisi o vašoj mašti. Možete reći da izraslina nalikuje na kljun ptice, na rog ili na kuku“, zaključuje jedan od autora istraživanja, David Shahar, kiropraktičar koji je nedavno stekao doktorat na Queenslandu, u članku u Washington Postu.

„Važno pitanje je: što donosi budućnost mladima, kod kojih je razvoj degenerativnog procesa evidentan u tako ranoj dobi?“, pitaju se autori istraživanja – koji zaključuju kako problem i nije toliko u „rogu“ koliko u tome što nam glava i vrat očito nisu usklađeni kao treba…

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.