Po ovim vrućinama morate čekati bus? Dobro bi došla informacija kada on dolazi, zar ne? Srećom, tako razmišljaju i u Googleu: stoga su uposlili umjetnu inteligenciju da nam kaže kada ga možemo očekivati…

Ta će se mogućnost uvesti u više od 200 svjetskih gradova, najavio je Google jučer, a na svom AI blogu objavio je više detalja. Nije nabrojao kojih su to 200 gradova ali je naveo primjer: „od Atlante do Zagreba“ – pa tako znamo da će i hrvatska prijestolnica moći profitirati od umetne inteligencije.

Bit će dovoljno pokrenuti Google Karte (Google Maps) na smartfonu i odabrati javni prijevoz, a Google će vam izbaciti informaciju kada možete očekivati slijedeći bus.

Kako funkcionira ta umjetna inteligencija? Višestruko. S jedne strane, Google preko naših mobitela prati stanje u prometu pa može predvidjeti kada će vaš autobus stići na stanicu. S druge strane, Google raspolaže i povijesnim podacima o tome kada/gdje/kako nastaju gužve i „čepovi“ pa može predvidjeti usporenje i zastoj – i prije nego što se on dogodi.

A ako ste mislili da su u Zagrebu gadne gužve – pogledajte Googleovu top-ljestvicu najprometnijih gradskih linija na svijetu. Na Top 10 vode Buenos Aires i Sao Paulo s po tri linije u prvih deset, a sa našeg starog dobrog kontinenta tu je samo Pariz i njegova linija broj 13.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.