Već smo opisali što treba učiniti ako ne želite da Google prati gdje se točno nalazite, a sad je došao red na Facebook.

Zašto oni to rade, pitate se? Pitate li njih, odgovorit će vam: zbog reklama. Ako Facebook primijeti da često idete na pizzu, servirat će vam oglas za novu pizzeriju čim dođete u njenu blizinu – i svi su na dobitku: i vi, i vlasnik pizzerije, i Facebook. U teoriji: super, međutim: u praksi je to itekako problematično. Svi znamo za skandal sa Cambridge Analyticom, kao i za sumnje na utjecaj na američke izbore.

Nećemo vas pitati zašto ne želite da Facebook zna gdje ste, samo ćemo vam opisati kako da to isključite.

(Da podsjetimo: već smo opisali kako da isključite mogućnost da Facebook dijeli podatke o vama s drugima, te kako ga spriječiti da bilježi koga zovete i kome šaljete poruke.)

Ako koristite Facebook na Androidu, otvorite aplikaciju, kliknite na tri vodoravne crte u gornjem desnom uglu i odaberite predzadnju opciju: Postavke i privatnost (Settings and Privacy – ako koristite Facebook na engleskom), zatim prvu stavku – Postavke (Settings) pa odskrolajte do Privatnost (Privacy) i odaberite predzadnju stavku, Lokacija (Location).

Facebook Android

U našem gornjem primjeru, lokacija je već isključena i ne morate više ništa napraviti: Facebook vas neće pratiti.

Facebook Android

Ako je lokacija uključena, kao na gornjoj slici, tada morate… uf, ne možemo vam dati doslovne upute jer se postupak malko razlikuje, ovisno o verziji Androida i dodacima proizvođača, ali svakako treba kliknuti na prvu stavku (Uklj. pod Lokacijske usluge – kao na gornjoj slici) te zatim pronaći Facebook i Usluge te isključiti Lokacija – kao na donjoj slici, gdje je ona još uvijek uključena.

Facebook Android

Možda ste na pretposljednjoj slici primijetili da se – kada uključite lokacijske usluge – pojavi još jedna, nova opcija: Pozadinska lokacija. Ta mogućnost dopušta Facebooku da prati gdje ste i bilježi vašu lokaciju non-stop – i onda kada Facebook aplikacija uopće nije uključena, pa čak i dok vaš mobitel naizgled miruje i ništa ne radi. Naravno da ovu mogućnost svakako treba isključiti – ne samo zbog narušavanja privatnosti, nego još više zbog baterije: nezavisni testovi su pokazali da će ona trajati barem petnaestak posto dulje kada isključite Facebookovo potajno praćenje lokacije.

Appleov iOS srećom nema takve mogućnosti, pa je i podešavanje jednostavnije. Postupak je manje-više isti: pokrenite aplikaciju Facebook, odaberite Postavke i privatnost (Settings and Privacy – ako koristite Facebook na engleskom), zatim prvu stavku – Postavke (Settings) pa odskrolajte do Privatnost (Privacy) i odaberite Lokacija (Location). Za razliku od Android verzije, Facebook će vam sada ponuditi tri opcije: preporučamo posljednju, najrestriktivniju, ali možete odabrati i prvu, Only While using the App.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.