Zvuči jednostavno, zar ne? Samo trebate krpicu, malko alkohola, vode ili neke specijalizirane tekućine za čišćenje – i na putu ste da upropastite uređaj! Zauvijek!

Specijalizirana sredstva za čišćenje ekrana, tekućine i krpice, lako ćete naći u raznoraznim prodavaonicama (svega i svačega) ali – bolje ih je izbjegavati. Ne kažemo, naravno, da su sva loša: sredstva provjerenih marki najvjerojatnije neće napraviti štetu – no, isplati li se riskirati?

Stvar je u tome da su današnji ekrani najčešće prekriveni zaštitnim slojem; nanošenjem sredstva za čišćenje – o kojoj god da se kemikaliji radi – riskirate da ona jednostavno sastruže zaštitni sloj. (Dodatni problem je što to najvjerojatnije nećete odmah ni primijetiti – tek ćete kasnije uočiti „fleku“ na ekranu.)

Što se tiče krpe, nemojte koristiti bilo kakvu – a pogotovo ne papir – nego nabavite krpicu od mikrofibra. Čistu, naravno!

Očistite ekran laganim, nježnim pokretima, bez jačeg pritiska. Pređite ekran dva-tri puta, ne više.

Sve je to super, kažete, ali što ako je ekran stvarno prljav? Tada ga nećete uspjeti očistiti običnom krpicom. Lagano ju navlažite mješavinom bijelog (alkoholnog) octa i obične vode, u omjeru 50:50, i očistite ekran kako je gore opisano: lagano, nježno.

Cijeli taj recept jednako je primjenjiv na sve ekrane: velike (televizore, računalne monitore), manje (laptopi, tableti) i još manje (mobiteli, GPS-ovi i ostali uređaji) no imajte na umu: što je uređaj noviji, to mu je ekran osjetljiviji. Stari televizori i monitori s katodnom cijevi najmanje su osjetljiviji (dakako, i njih čistite samo na gore opisani način: s razblaženim octom), a najosjetljiviji su ekrani najnovijeg tipa: OLED i QLED – pokušajte ih očistiti samo s krpicom, eventualno navlaženom vodom.

Ekran je čist? Sada imate osjećaj kao da ste progledali, zar ne? A nije vas koštalo – ništa!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.