Znamo što učiniti kada se čovjek, izgubi, ali što je s najboljim čovjekovim prijateljem? Čini se da je tehnologija pronašla odgovor i za to.

Već smo pisali kako u Kini imaju tehnologiju koja može na osnovu snimke prepoznati svakog čovjeka u roku od tri sekunde, a sada je tvrtka koja je razvila tu tehnologiju, Megvii, isto rješenje primijenila i na pse i druge četveronožne ljubimce.

Naravno, ta tehnologija (opisana ovdje – na kineskom) počiva na drugačijim osnovama; ne na prepoznavanju lica nego na prepoznavanju nosa. Ono funkcionira slično kao otisci prstiju kod ljudi, jer svaki pas (ili mačka) ima drugačiji uzorak pora na nosu. Da bi ga identificirali, dovoljno je snimiti nos, sa više strana i u visokoj razlučivosti, i prepustiti Megviiju da pronađe parnjaka u svojoj bazi.

Doduše, postupak nije tako siguran kao kad su u pitanju ljudi: postotak sigurnosti prepoznavanja iznosi 95%, kako piše kineski Abacus News.

Ono što ne piše u kineskim izvorima je hoće li tehnologiju koristiti i vlasti – da dokažu vlasnicima kako su svog psa vodili bez uzice, ili su propustili pokupiti njegove otpatke – što se u Kini kažnjava strožije nego kod nas.

U SAD-u već postoji usluga Finding Rover koja koristi istu tehnologiju prepoznavanja kućnih ljubimaca na osnovu prepoznavanja slike nosa – navodno ne tako pouzdano, ali već je pomogla da se pronađe 15.000 izgubljenih četveronožnih ljubimaca.

foto: Megvii

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.