Dobro znamo koliko smo ovisni o mobitelima, i koliko mrzimo kada nas „izda“ njihova baterija, no Samsung nas je podsjetio na to, zahvaljujući istraživanju koje je za njih provela britanska agencija Atomik Research.

Istraživanje je provedeno u svibnju 2019. godine na 6.519 osoba starijih od 18 godina u sedam europskih zemalja (Velika Britanija, Italija, Španjolska, Njemačka, Mađarska, Češka i Slovačka). Rezultati su pokazali da je posudba punjača ili mobitela za reverzibilno bežično punjenje omiljena gesta u suvremenom svijetu te da predstavlja povezivanje na osobnoj razini. To je dovelo do pojave „digitalne ljubaznosti“, novog društvenog fenomena i oblika ponašanja. Osim toga, istraživanje je pokazalo da se spremnost na dijeljenje baterije može koristiti i kao pokazatelj koliko vam je stalo do druge osobe i koliko ste (ili želite biti) bliski. Primjerice, ispitanici su se izjasnili da bi najteže podijelili punjač sa strancima (14%), dok bi s kolegama punjač podijelilo 39%, s članom obitelji 72%, a s prijateljem ili partnerom 62% ispitanika.

Također, čak 62% ispitanika je izjavilo da bi kupili strancu kavu u zamjenu za punjač, a čak 21% ispitanika smatra da bi to bila jedna od najcjenjenijih gesti na spoju. Iako dosta ispitanika smatra da ova usluga može ojačati romantičnu vezu, 76% njih ne bi bilo voljno dijeliti punjač ili mobitel za reverzibilno bežično punjenje s nekim na prvom spoju, tvrdeći da bi prikladno vrijeme za to bio treći spoj.

Da je ovaj društveni fenomen u romantičnim vezama posebno prisutan u Generaciji Z i kod millennialsa pokazuje činjenica da bi gotovo dvije trećine (62%) ispitanika od 18 do 34 godine podijelilo punjač s ciljem da osobu bolje upozna.

 „Nuditi nešto tako dragocjeno poput punjača za mobitel aktivira dijelove u mozgu povezane s užitkom i povjerenjem, potiče romantiku i novu dimenziju ljudskog ponašanja i interakcije.“, komentira ugledna psihologinja Katherine Templar Lewis.

Bez obzira na korist i dobrotu, punjač ipak ne dijelimo olako, što dokazuje i činjenica da bi trećina ispitanika (33%) lagala o postotku baterije na mobitelu, samo zato da bi izbjegla posudbu.

„Zanimljivi rezultati ovog istraživanja pokazuju da punjenje baterije tuđeg umjesto svog uređaja predstavlja moćan alat za društveno povezivanje te uspostavljanje povjerenja u modernim društvenim odnosima“, komentira Mark Notton, direktor portfelja i strategije za mobilne proizvode Samsung Electronics, uz podsjećanje kako tehnologija PowerShare Samsungovog Galaxy S10 omogućava korisnicima bežično dijeljenje baterija svojih mobitela s drugim kompatibilnim uređajima.

Samsung PowerShare

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.