Vjerojatno već znate – i redovito koristite tu mogućnost – da internetsku vezu svog mobitela možete podijeliti s okolnim uređajima preko Wi-Fi-ja. No ono što vjerojatno ne znate je – da vaš mobitel neće ponuditi najbržu moguću vezu.

O čemu se radi? Vaš mobitel, kada se koristi kao hot spot, može uključiti Wi-Fi na frekvenciji od 2,4 ili od 5 GHz. Ali uvijek će uključiti ovu prvu: 2,4 GHz. Zašto, pitate se? Iz dva razloga – a nijedan od njih nije taj – što je veza brža. Naprotiv, sporija je! Wi-Fi na frekvenciji od 2,4 GHz pristupa internetu brzinom od najviše 500-600 Mbps, dok na frekvenciji od 5 GHz ide i do 1300 Mbps. Međutim, ovaj drugi standard je noviji, pa postoje uređaji koji ga ne podržavaju (ne toliko laptopi – čak i oni stariji podržavaju 5 GHz – koliko mobiteli: čak i neki noviji, ali jeftiniji, neće se znati spojiti na toj brzini).

Drugi razlog je domet: brža veza od 5 GHz prestat će raditi već nakon par metara, ili iza prvog zida – ali to i nije neki problem: samo pazite da mobitel držite uz sebe, kao i drugi uređaj (i drugu osobu?) koja želi pristupiti internetu preko vašeg mobitela.

mobilni hot-spot

Dakle, kako da pristupite internetu preko brže veze? Ako koristite iPhone, imamo lošu vijest: iOS nema načina da vam omogući odabir frekvencije mobilnog hot spota. Android ima, ali ni to nije jednostavno: različiti proizvođači nude tu mogućnost na različitim mjestima. U svakom slučaju, otvorite Postavke (Settings) i potražite one vezane uz mobilni hotspot (neki proizvođači ga nazivaju tethering) ili Wi-Fi i internet i umjesto tvorničkih 2,4 GHz odaberite 5 GHz. Dobar lov!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.