Vruće? Hoćete istinu? Bit će još toplije. Sve prognoze govore o rekordnim vrućinama ovoga ljeta. Njih svi mi moramo pregrmjeti. Srećom, svako od nas ima ideje kako da si pomogne. A naši mobiteli? Kako da njima pomognemo?

Ni njima neće biti lako, ali evo što možemo učiniti za njih.

Maknite mobitel sa sunca

Baš kao što ćete skloniti samog sebe s direktnog sunca, tako treba skloniti i mobitel. Dakle, sklonite ga u hlad, i postupajte s njim kao sa sobom: nemojte ga omotati u ručnik, ili prekriti ga odjećom i stvarima: i njemu je vruće. Dajte mu da „diše“.

Isključite sve mreže koje nisu neophodne

Vaš mobilni telefon pristupa ne samo mobilnoj mreži koja služi za telefoniranje, nego i drugim bežičnim mrežama – a svaka od njih ga dodatno zagrijava. Ako želite da vam baterija dulje potraje, isključite Bluetooth, GPS i Wi-Fi – uvijek ih možete ručno uključiti kada vam zatrebaju. Štoviše, možete isključiti i 4G – ako internetu pristupate uglavnom preko Wi-Fi-ja, i/ili vam je mobilni internet preskup.

Dodatno si možete pomoći tako da smanjite osvjetljenje ekrana – na direktnom suncu će vam to pogotovo dobro doći.

Nemojte predugo držati mobitel na punjaču

Kada se baterija dopuni do 100%, iščupajte ga s punjača. Možete ga i isključiti, da se dodatno ohladi.

Provjerite da li se bolje hladi kada nije u futroli

Košuljice, futrole i slični „oklopi“ korisni su dodaci da sačuvate sigurnost svog mobitela – osim usred ljeta, jer većina njih ne olakšava hlađenje mobitela. Isprobajte kako će se mobitel ponašati „gol“ – pa ga po potrebi uklonite, barem dok se mobitel puni.

Konačno, nemojte koristiti ventilatore i klima-uređaje (pogotovo nemojte postaviti mobitel direktno ispred njih), a kamoli hladnjake i zamrzivače; ako se mobitel pregrije, postupite s njim kao sa sobom: pričekajte da se ohladi postupno, a ne (pre) naglo.

Ako primijetite da se mobitel „znoji“, odmah ga odnesite na servis.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.