Danima se šuškalo o tome, a sinoć je stigla i službena potvrda iz Applea i Intela: proizvođač iPhonea otkupit će od vodećeg proizvođača procesora njegov odjel koji se bavi proizvodnjom čipova za 5G mreže.

Financijski detalji nisu objavljeni, osim da će Apple platiti Intelu milijardu dolara za udio (većinski, ali koliki?) u odjelu koji se bavi modemima za 5G mreže. 2200 radnika tog Intelovog odjela pridružiti će se Appleu.

U priopćenju Apple ističe kako će sad posjedovati 17.000 patenata vezanih uz mrežne tehnologije.

Intel je ranije objavio kako odustaje od proizvodnje 5G modema za smartfone (i fokusira se na 5G mrežnu infrastrukturu) no smatra se da je Apple kupio Intelov odjel upravo zbog toga: da bi pojačao 5G sklopove u iPhoneu (i drugim svojim uređajima) te da ne bi ovisio o Qualcommu, vodećem američkom proizvođaču 5G opreme čiji se 4G/3G tehnologije koriste u iPhoneima uz konstantne svađe Applea i Qualcomma.

Apple će dovršiti akviziciju Intelovog odjela krajem godine, ali slijedeća generacija iPhonea (uključujući prve 5G modele) izaći će ranije: ove jeseni, uz Qualcommovu tehnologiju.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.