Google je objavio kako je deveta njegova aplikacija/usluga zabilježila milijardu korisnika: Google Fotografije (Google Photos). Bile su dovoljne četiri godine da Fotografije prikupe toliko korisnika – za usporedbu, Gmail je tek nakon 12 godina prikupio milijardu korisnika (s druge strane, tada nije bilo Androida – čiji korisnici danas, htjeli to ili ne, dobivaju aplikaciju Fotografije na svom mobitelu).

Ekskluzivnu priču o uspjehu Google Fotografija donosi Fast Company, no nas zanima jedna druga ovig tjedna objavljena priča: kako je Google u Nigeriji predstavio Gallery Go, „lite“ verziju svoje popularne aplikacije.

Google Gallery Go

foto-album

Srećom, Google Gallery Go je dostupna i kod nas (za razliku od većine ostalih Go verzija Googleovih aplikacija, koje su najčešće dostupne korisnicima u Indiji, Africi i Latinskoj Americi, ali ne i nama u Hrvatskoj). Zasad je dostupna samo za Android, i zahtjeva Android 8.1 ili noviji.

Poput Go verzija YouTubea, Gmaila i ostalih Googleovih aplikacija, Gallery Go je „lakša“ (10 MB – a ne 70, koliko „teže“ Fotografije), brža, jednostavnija i – manje troši internet. To, dakako, znači da vam neće biti raspoložive fotografije koje čuvate na Googleovim serverima, nego samo one na mobitelu (uključujući one spremljene na mikro SD karticu).

Google Gallery Go

Prvi dojmovi su prilično povoljni. Aplikacija je brža od svog starijeg brata s milijunskom publikom, a ima većinu njegovih mogućnosti, uključujući one koje pogoni umjetna inteligencija: odmah nakon prvog pokretanja pregledat će fotografije spremljene na vašem mobitelu i poslagati ih u odgovarajuće rubrike (selfie, priroda, ljudi, životinje…). Još je impresivnije kako će aplikacija automatski „srediti“ vaše snimke; dakako, neće baš sve uspjeti, ali često će pogoditi i popraviti kolorit, kontrast, osvjetljenje…

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.