Skladišta? Asociraju vas na glavobolju? Mnogim vlasnicima je to prva asocijacija. Skladišta predstavljaju sigurnosni rizik – iz više razloga: zbog mogućnosti krađe, ali i zbog mogućnosti da se roba zagubi, ostane predugo na neadekvatnom mjestu…

Sve te probleme danas možete riješiti jednim potezom: uvođenjem sigurnosnih čipova koji će vas obavještavati gdje se nalazi proizvod u skladištu, kao i u kojem je stanju (temperatura, vlažnost itd.) Naravno da će vas u slučaju krađe smjesta obavijestiti gdje se nalazi – vjerojatno i prije nego što kradljivac shvati da njegov plijen još uvijek odgovara svom zakonitom vlasniku.

I dok su se nekad u tehnologiju kojom odašilju smetnje i tako onemogućuju praćenje signala. Drugo rješenje je još jednostavnije: dovoljno je pronaći i presjeći strujni kabel. Nema struje – nema sigurnosti! Srećom, to ne vrijedi za IoT rješenja kakva nudi tvrtka Sigfox: ona koriste vlastitu mrežu – kojoj nikakvi hakeri nemaju pristup – a IoT čipovi koriste vlastite baterije, tako da bez struje mogu raditi godinama.

Uz sve te nabrojane prednosti IoT tehnologije, rekli bismo da još uvijek nismo spomenuli njenu najveću prednost: prilagodljivost. Naime, time što ćete ubaciti IoT čip u kutiju robe u svom skladištu riješit ćete problem: znat ćete u svakom trenutku gdje se roba nalazi i u kojem je stanju – ali isti čip vam može odgovoriti i na (praktički sva) pitanja u vezi vaše robe. Kada napusti skladište, možete pratiti njen put, stanje, boravak u drugom skladištu, ili u trgovini, ili kod krajnjeg kupca… Sve su to teme za pregled drugih primjena IoT tehnologije, ali rado ćemo se pozabaviti i njima – u budućim tekstovima!

Iot

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.