Nakon što je prošle godine Europska unija „opalila“ Google rekordnom kaznom od 4,34 milijarde eura, Google je pronašao način kako da u Europi zaradi na svom položaju „Boga i batine“ među proizvođačima mobitela.

Kaznu je Google zaradio time što ako danas kupite mobitel, praktički morate koristiti Googleov pretraživač i Googleov web preglednik Chrome. (Oni nisu obavezni jedino na Appleovom iPhoneu – svi ostali „pametni“ telefoni koriste Android, kojeg kontrolira Google.)

Rješenje, kojeg je Google predstavio danas, je prilično jednostavno i elegantno: od početka slijedeće godine, kada kupite novi Android mobitel, moći ćete odabrati koju ćete tražilicu koristiti za pretragu weba, za pregled web stranica i dodatne usluge (preko aplikacije).

Google pretraga

Googleovi konkurenti će plaćati Googleu da se smiju pojaviti kao alternative. U svakoj državi Europske unije, tri konkurenta će aukcijom ponuditi Googleu pravo da se godinu dana pojavljuju kao njegovi konkurenti. Tko je koliko ponudio, Google neće objaviti: samo će 31. listopada objaviti tko je pobijedio na aukciji.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.