Huawei je jučer predstavio vlastiti operacijski sustav, na kojem radi već dulje vrijeme, a ubrzao je rad nakon američkih sankcija zbog kojeg mu prijeti da izgubi pristup Googleovom  Androidu.

Harmony OS pojavit će se na prvim uređajima još ove godine, ali među njima neće biti smartfoni – vjerojatno se Huawei još uvijek nada sporazumu s američkim vlastima.

Prvi uređaji temeljeni na Harmony OS-u bit će takozvani smart displayi – nosivi i autoradio uređaji – a slijedit će ih „pametni“ satovi, televizori, zvučnici…

Za razliku od Androida, koji se mora raditi u različitoj verziji za različite uređaje (Android TV za televizore, Wear OS za ručne satove itd.), Harmony OS će se raditi tako da jedna jedina verzija pokreće posve različite uređaje.

Kako su u Huaweiju istaknuli prilikom predstavljanja, programerima neće biti teško preurediti postojeće Android aplikacije kako bi one radile na novom Harmony OS-u. Mnogi smatraju da je Microsoftov OS Windows Mobile propao upravo zbog toga: jer nije bilo lako preprogramirati postojeće aplikacije za novi sustav, pa nezavisne tvrtke to nisu htjele raditi ni uz izdašne financijske potpore Microsofta.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.