Kupci mobitela na našem starom, dobrom kontinentu na glasu su kao ne baš vjerni sljedbenici brendova. To su pokazali i najnoviji rezultati prodaje mobitela u posljednjem tromjesečju, koje je ovaj tjedan objavio Canalys.

Prema njihovom izvješću, od travnja do lipnja prodano je 45 milijuna mobitela – gotovo navlas isto koliko i godinu dana ranije – ali promijenio se odnos snaga. Prvi je i dalje Samsung, ali jači je nego prije. Preciznije, za petinu jači. Uz rast prodaje od 20%, narastao je na više od 40% tržišta – više nego ikad.

No trendovi su se ipak uvelike promijenili. To pokazuje i struktura najprodavanijih mobitela: kod Samsunga, to su modeli A serije, a ne poznatiji i jači modeli serija S i Note. Samsungovi modeli A serije prodani su bolje nego sve ostale serije vodećih proizvođača, a najbolje je prošao Galaxy A50 (za kojeg smo i mi ocijenili da nudi vrhunske karakteristike za svoju cijenu): u ta tri mjeseca „planuo“ je u 3,2 milijuna prodanih primjeraka.

Taj trend potvrđuju i rezultati Xiaomija, koji je zabilježio još veći porast prodaje (48%), dok je Apple pao čak 17%, što također pokazuje da su se europski kupci zasitili skupih mobitela.

Od ostalih proizvođača, sličan pad prodaje su zabilježili i Huawei (što vjerojatno može zahvaliti negativnim publicitetom povodom problema s američkom administracijom, te njenim pritiskom na europske partnere) i Nokia koja je jedva zadržala peto mjesto, uz pad od 18%.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.