Čuli ste vjerojatno za etičke banke, ustrojene na moralnim principima, ali jeste li znali da postoji i takav mobitel? Ime mu je Fairphone a proizvodi ga istoimena nizozemska kompanija

Fairphone 3 je, kao što mu ime kaže, njihov treći model, danas predstavljen.

Sastavljen je od sedam dijelova, koje se lako mogu rastaviti i zamijeniti, ako je potrebno – tako da ne morate kupovati novi mobitel (ili plaćati skupi servis) ako dođe do kvara. Uz njega ćete dobiti i odgovarajući odvijač, kako bi ga lako mogli rastaviti, ali ne i USB kabel i punjač – njih već imate, zar ne? Pa zašto bi onda zagađivali planet još jednim kompletom?

Premda izgleda prilično standardno (da ne kažemo: obično), Fairphone 3 je sastavljen od nestandardnih materijala: reciklirane plastike i bakra, zlata koje je nabavljeno iz etički provjerenih izvora te kositra i tungstena koji ne potječe iz područja u kojima se odvijaju sukobi.

Fairphone

Nažalost, stanovnici tih područja si ne bi ni mogli priuštiti takav mobitel: on košta 450 €, znatno više nego što ćete platili model sličnih karakteristika.

S druge strane, mirna savjest i svijest da ste učinili dobro djelo nemaju cijenu – ako ste zainteresirani, Fairphone 3 možete naručiti ovdje, a isporuke kreću krajem rujna.

Fairphone 3

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.