Wi-Fi mreža je za mnoge od nas najčešći način spajanja online; to je nešto na što smo navikli – i bez čega ne možemo…

Nakon dva desetljeća, spremaju se krupne promjene u Wi-Fi svijetu. Wi-Fi Alijansa, udruženje proizvođača Wi-Fi opreme, danas je službeno objavila početak certificiranja uređaja koji podržavaju novu generaciju: Wi-Fi 6.

Objavu je preduhitrio Samsung koji je jučer objavio kako je Galaxy Note 10 dobio Wi-Fi 6 certifikat. Očekuje se da će certifikat dobiti i iPhone 11, koji izlazi na (američko) tržište u petak.

Dakako, neće biti velike koristi od tih mogućnosti dok se ne pojave prvi routeri koji podržavaju novi standard.

Dakle, što donosi novi standard? Za početak: veću brzinu spajanja na internet. U teoriji, Wi-Fi 6 omogućuje čak četiri puta veće brzine – no nezavisni mediji tvrde da će u praksi većina korisnika iskusiti za otprilike trećinu veću brzinu. Nije ni to loše, zar ne?

Ostala poboljšanja uključuju bolju podršku za veći broj uređaja (istodobno), uz manje kašnjenja i prekida, veću sigurnost (WPA 3 zaštita koja nam, usput, i pojednostavljuje život jer ne zahtjeva duge i komplicirane zaporke) te manju potrošnju baterije.

Nova tehnologija obećava i bolju suradnju s 5G mrežama: Korejci su već olakšali automatsko prebacivanje s jedne na drugu mrežu – koja već bolje radi u određenom trenutku, na određenom mjestu – a Wi-Fi 6 je i posudio neke tehnologije od 5G-a, kao što je OFDMA i multi-user MIMO.

Na kraju, ako se pitate kakav je to Wi-Fi 6 kada nikad niste čuli za Wi-Fi 1, 2, 3, 4 i 5 – „pravo ime“ novog standarda je 802.11ax, a brojka 6 je odabrana jer je pamtljivija i bolje zvuči!

Wi-Fi 6

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.