Koliko sporije pišete na mobitelu nego na tipkovnici računala? Znanstveni tim s triju sveučilišta – finskog Aalto, britanskog Cambridgea i švicarskog ETH-a – provelo je veliko istraživanje o tome, i došlo do iznenađujućih rezultata

Istraživanje je obuhvatilo čak 37.000 ispitanika iz 160 zemalja. Možete mu se pridružiti ovdje – i provjeriti kako brzo tipkate: natprosječno ili relativno sporo.

U prosjeku, većina ispitanika tipka osjetno brže za tipkovnicom: tipkanje na mobitelu doseže 70% brzine na „pravoj“ tipkovnici. Međutim, to je ipak osjetno manja razlika nego što se očekivalo, a i znatno se razlikuje – ovisno o starosti ispitanika.

Očekivano, najbrži su oni od 10 do 19 godina; premda provode manje vremena za mobitelom nego oni stariji, koji imaju 20-38 godina i nešto sporije tipkaju.

Čak tri četvrtine anketiranih tipka s dva prsta – palca, i čini to znatno brže od onih koji tipkaju sa samo jednim prstom: palcem ili kažiprstom.

„Korisnici koji pišu s dva palca postigli bi brzinu od 38 riječi u minuti, u prosjeku, a to je za samo četvrtinu sporije od brzine postignute za fizičkom tipkovnicom“, kaže koautorica studije Anna Feit.„Na fizičkoj tipkovnici moguće je doseći brzinu od 100 riječi u minuti, ali takvu brzinu postiže sve manje ljudi. Većina danas dostiže 35-65 riječi u minuti.“

Tipkanje ubrzava i automatski ispravak (auto-correct), mogućnost koju najčešće koriste engleski i druge velike svjetske jezike, a rjeđe oni koji govore „male“ jezike kao što je hrvatski.
Mogućnost da mobitel pogodi koju riječ ćete napisati – ne ubrzava tipkanje.

Rezultati istraživanja javno su dostupni ovdje.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.