Microsoft radi tipkovnice koje su toliko popularne da već četvrt stoljeća kruži dosjetka kako tvrtka iz Redmonda pravi bolji hardver nego softver. Njihove omiljene tipkovnice Microsoft Ergonomic i Bluetooth Keyboard ovog su tjedna dobile nove verzije, a na njima su – dvije nove tipke.

Na najdonjem redu, desno od razmaknice i tipke Alt Gr, nalaze se nova Office tipka (ondje gdje je dosad bila desna Windows tipka) i Smiley tipka (koja zamjenjuje onu koja „glumi“ desnu tipku miša).

Čovjek bi pomislio da one služe zato da ubrzaju stvari: zato da pritiskom na samo jednu tipku pokrenete najdraže funkcije, one za koje ste dosad morali pritisnuti nekoliko tipki – ali ne, nije tako. Pritiskom na Office tipku ne možete pokrenuti svoju omiljenu Office aplikaciju (Word, Excel ili neku treću); njime ćete pokrenuti aplikaciju Office Hub, iz koje onda možete otvoriti željene Office aplikacije. Srećom, ipak postoji prečica: istodobno pritisnite Office tipku i tipku W, X, O, P ili A – i otvorit ćete Word, Excel, Outlook, PowerPoint ili Access.

(Iskusniji korisnici će vam reći da za to ne trebate posebnu tipkovnicu: bilo kojoj prečici u Windowsima možete dodati kombinaciju tipaka s kojom ćete ju pokrenuti.)

Slično tome, nova Emoji tipka ne može poslužiti da njome otipkate vaš omiljeni smiley: njome možete otvoriti emoji picker u kojem ćete odabrati smiley.

Nove će se tipkovnice moći kupiti od 15. listopada – Microsoft Ergonomic Keyboard za 60 dolara, a Microsoft Bluetooth Keyboard za 50 dolara. Dakako, to vrijedi samo za američke kupce: nemamo nikakve informacije kada će izaći verzije za naše tržište, s „hrvatskim slovima“.

Nema nikakve informacije ni o licencama: ne zna se koliko ćete morati platiti Microsoftu da bi stavili Office logotip na svoju tipkovnicu, kao što sada morate platiti logotip za Windows tipku.

Microsoft Bluetooth Keyboard

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.