Svi znamo da se plastični otpad može (i mora!) reciklirati, ali jeste li znali da se tako može iskoristiti samo oko 30% materijala – ostatak nepovratno ide u smeće…

Francuska specijalizirana tvrtka Carbios razvila je tehnologiju koja rješava taj problem: može pretvoriti plastični otpad jedne vrste (primjerice, PVC boce) u čisti materijal od kojeg se može napraviti bilo koji plastični proizvod (primjerice, košulja od poliestera).

„Za razliku od tradicionalnog recikliranja, koje uništava sastojke svaki put kada to učinite, ovaj postupak ‘bioreciklaže’ može se ponoviti bez gubitka u kvaliteti“, kaže Martin Stephan, zamjenik direktora Carbiosa.

Nove tehnologija zasniva se na enzimima koji su proizvedeni po uzoru na one koji koriste mikroorganizmi da bi razradili plastiku – samo što njima trebaju deseci godina da obave taj posao, a Carbios ga može obaviti u roku od par sati. „Konačni proizvod bit će iste kvalitete kao i petrokemijski proizveden PET“, tvrdi Stephan.

Tvrtka će početi masovnu proizvodnju u novoj tvornici 2021. godine, koja se gradi uz pomoć četiri giganta: L’Oreal, Nestlé, Pepsi i Suntory.

Carbios

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.