U vječitoj lovici mačke i miša veliki je mačak Microsoft poduzeo novu mjeru protiv upada hakera. Nova tehnologija zove se Secured-Core PC a uvodi se zato što su posljednjih godina učestali napad na firmware, najosnovniji sloj softvera koji počiva unutar hardvera. Jednom napadnut i „osvojen“ firmware više se ne može braniti, a takvi su napadi sve učestaliji: Microsoft navodi da je još 2016. godine zabilježeno tek sedam ranjivosti PC firmwarea, da bi njihov broj lani narastao na 476, a ove će godine ta brojka sigurno biti nadmašena.

Microsoft je stoga u Secured-Core PC računala uveo novu razinu zaštite, koja počiva u hardveru a izvodi se tako da nakon „podizanja“ računala s firmwarea, novi sloj preuzima kontrolu i pokreće računalo u sigurnom okruženju, da bi zatim dopustio pokretanje Windowsa – ali s tim da Secured-Core PC može u svakom trenutku provjeriti sigurnost sustava, uspoređujući ga s podacima spremljenim u hardveru.

Microsoft je novi sustav zasad namijenio samo poslovnim korisnicima i skupljim računalima, ne navodeći ga kada ćemo ga češće susretati na PC-ima „običnih smrtnika“.

Novu zaštitu će u svoje procesore ugrađivati Intel, AMD (koji detaljnije piše o novitetima ovdje) i Qualcomm, a prve Secured-Core PC-e proizvodit će Dell, Dynabook, HP, Lenovo i Panasonic, s tim da će nova tehnologija imati premijeru na Microsoftovom vlastitom računalu Surface Pro X.

Secured-Core PC

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.